Na trombose nog lang hoge sterfkans

Mensen die een trombose in een ader overleefden, hebben ook de jaren erna nog een fors verhoogde kans om te overlijden. Die is acht jaar lang nog viermaal zo hoog, schrijven Leidse onderzoekers vandaag in het tijdschrift PLoS Medicine, voor mensen bij wie geen verdere ziekte bekend was toen ze de trombose kregen. Het ligt voor de hand om te speculeren dat er toch ongediagnosticeerde ziekte aanwezig was, maar dat is niet bewezen. Het is wellicht goed om mensen na zo’n trombose langdurig regelmatig te controleren, concluderen de onderzoekers.

De voormalige trombosepatiënten die opnieuw door het noodlot worden getroffen sterven soms aan een tweede trombose, maar doorgaans aan een hartziekte of kanker.

Diepveneuze trombose ontstaat door een bloedstolsel in een ader. Het is een ander ziektebeeld dan een stolsel in een slagader waardoor vaak een hartaanval of herseninfarct ontstaat. Een veneuze trombose vormt zich vaak in een beenader. Het gevaar is dat een stukje stolsel losschiet, met het bloed meestroomt via het hart en in de long blijft steken. Dan ontstaat een levensbedreigende longembolie. Ruim één op de tien patiënten overlijdt tijdens of kort na het ontstaan van een veneuze trombose.