Monti eist concessies Merkel in ruil voor 'offers'

De Italiaanse premier Mario Monti heeft gewaarschuwd voor anti-Europese sentimenten in zijn land als de Europese Unie geen „tegemoetkoming” doet aan zijn land. Na de „zware offers” van de Italianen in de eurocrisis is het tijd dat vooral Duitsland iets terugdoet, aldus Monti in een interview in de Duitse krant Die Welt vandaag.

Vlak voor een bezoek aan de Duitse bondskanselier Merkel, vanmiddag, bekritiseert Monti de Duitse weigering om maatregelen te nemen die de druk op de Italiaanse staatsschuld kunnen verlagen. De regering-Monti wil een sterker noodfonds voor eurolanden en is voorstander van euro-obligaties.

„Het probleem bestaat erin dat we ondanks onze offers geen tegemoetkoming van de EU ervaren, bijvoorbeeld in de vorm van een daling van de rente’’, aldus de Italiaanse premier. ,,Als de Italianen binnen afzienbare tijd niet tastbare resultaten van hun besparings- en hervormingszin ervaren, zal in Italië een – zich nu al aftekenend – protest tegen Europa ontstaan, ook tegen Duitsland dat als aanvoerder van de EU-intolerantie geldt, en ook tegen de Europese Centrale Bank” .

Volgens Monti kan hij alleen offers verlangen van de Italianen „als dit hun concrete voordelen oplevert’’.

Monti, die in november Silvio Berlusconi opvolgde, solliciteert naar een belangrijker rol voor Italië in Europa, naast Duitsland en Frankrijk. ,,De twee [landen] zouden een zware fout maken als ze zouden geloven dat ze alleen de EU de baas kunnen. Europa moet meerdere centra hebben. En Italië is er een van.’’

De premier is bezig met een tournee om deze boodschap over het voetlicht te brengen. Vorige week was hij bij de Franse president Sarkozy in Parijs. Op 18 januari bezoekt hij de Britse premier Cameron in Londen, om twee dagen later Merkel en Sarkozy in Rome te ontvangen.

Monti onderstreept dat hij in korte tijd veel heeft gerealiseerd en dat de Italianen hem steunen, ondanks bezuinigingen en belastingverhogingen. ,,Dat is toch een wonder. De grote meerderheid van de Italianen legt een politieke volwassenheid aan de dag die velen hun niet hadden toegedicht.’’ Monti hervormde het pensioenstelsel en boog voor 34 miljard euro om. Hij werkt nu aan liberalisering van de arbeidsmarkt.

De premier is bezorgd over het feit dat de rente op Italiaanse tienjarige staatsobligaties ondanks de ingrepen boven de 7 procent blijft. Duitsland betaalt 5,3 procent minder. Hij wijt het wantrouwen van beleggers mede aan het uitblijven van een groter noodfonds voor eurolanden.