Met elke volgende e-mail kwam er weer 25 euro bij

Naam: Emmeline (32)

Opleiding: hbo sociaal-juridische dienstverlening

Oude functie: teammanager bij een rechtsbijstandsverzekeraar

Nieuwe functie: teammanager bij een auteursrechtenorganisatie (vanaf begin 2011)

Oude salaris: 3.050 euro bruto voor 36 uur in de week

Minimum salariswens: 3.600 euro bruto voor 36 uur in de week

Nieuwe salaris: 3.500 euro bruto voor 35 uur in de week

Wat doe je voor werk?

„Ik ben manager van een team van vijftien mensen bij een auteursrechtenorganisatie. Wij bepalen wie de rechten bezit op teksten en muziekstukken en zorgen ervoor dat die rechthebbenden een vergoeding krijgen op het moment dat hun producten worden gebruikt door anderen. We controleren ook op eventueel plagiaat. Veel van mijn teamleden werken al een flink aantal jaren bij de organisatie. Ik ben een jaar geleden aangenomen met de specifieke taak om de boel een beetje op te schudden en te zorgen dat we efficiënter, sneller en flexibeler gaan werken.”

Waarom solliciteerde je op deze baan?

„De functie kwam ongevraagd op mijn pad. Ik was helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan, maar stond nog wel ingeschreven bij een werving- en selectiebureau. De arbeidsbemiddelaar daar wees me in het najaar van 2010 op deze functie. In eerste instantie had ik er geen oren naar, want ik was toen nog geen jaar werkzaam bij mijn toenmalige werkgever, een rechtsbijstandsverzekeraar. Ik heb het aanbod dus eerst afgehouden. Maar het selectiebureau bleef aandringen en uiteindelijk heb ik besloten dan maar eens te gaan praten. Dat kan immers nooit kwaad. Het eerste sollicitatiegesprek was met de bemiddelaar van het selectiebureau.”

Kwamen toen je salariswensen al aan de orde?

„Het gesprek ging voornamelijk over de functie en mijn kwalificaties. Maar ik had al vooraf aan het bureau laten weten dat een gesprek wat mij betreft alleen zin had als ik er ten opzichte van mijn toenmalige baan op vooruit zou gaan. Ik voelde me vrij zeker van mijn zaak omdat het bureau dus flink bij me had aangedrongen om te solliciteren. Ik verdiende bij mijn toenmalige werkgever 3.050 euro bruto voor 36 uur per week. Mijn indicatie voor de nieuwe baan stelde ik op 3.600 euro. Dat bleek geen probleem. Mijn wens om een salarissprong te maken, had ook te maken met het feit dat ik er wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden op achteruit zou gaan. Bij de verzekeraar had ik een dertiende maand en recht op een winstuitkering. Dat bood mijn nieuwe werkgever niet, hoewel ik wel tweemaal zoveel vakantiedagen zou krijgen.”

„Mijn tweede sollicitatiegesprek had ik met iemand van P&O van mijn nieuwe werkgever. Een week later volgde er een gesprek met mijn toekomstige manager en zijn baas. Beide gesprekken gingen alleen over de inhoud en helemaal niet over salaris. Tijdens die gesprekken raakte ik echt enthousiast over de baan. Er was op dat moment nog één andere kandidaat voor de functie, maar ik kreeg het gevoel dat ze me graag wilden hebben.”

Hoe ben je uiteindelijk tot een akkoord gekomen?

„Twee dagen na het laatste sollicitatiegesprek kreeg ik, via het selectiebureau, een voorstel op de mail. Dat had ik van te voren ook gevraagd: zet het salarisvoorstel op de mail, dan krijgen we later nooit onduidelijkheid over wat wel en niet is toegezegd. Hun aanbod lag lager dan mijn eigen wens. Ze stelden 3.200 euro voor, dus vierhonderd euro onder mijn eigen indicatie. Dus zei ik tegen het selectiebureau: wijs dat maar af en vraag ze om een nieuw voorstel te doen.”

„Dat nieuwe voorstel kwam nog diezelfde middag: 3.400 euro. Ook dat heb ik niet direct geaccepteerd. Vervolgens hebben we in de loop van de dag nog wat heen en weer gemaild. Steeds kwam er iets van 25 euro bij. Toen we bij 3.500 euro waren, vond ik het wel mooi geweest en heb ik ja gezegd. Ik vond dat onderhandelingsproces echt leuk om te doen. Het is een spel. Volgens mij is dat ook een succesfactor: als je niet bang bent en er de lol van inziet, heb je grotere kans op een goed resultaat.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud