Legendarische Sovjet-spion Gevork Vartanian overleden

De voormalige Sovjet-spion Gevork Vartanian is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Russische inlichtingendienst SVR vanavond bekend gemaakt. Hij speelde een rol bij het verijdelen van een aanslag van de nazi’s op de leiders van de Geallieerden in 1943 in Teheran.

Adolf Hitler had opdracht gegeven voor de operatie nadat hij erachter was gekomen dat Josef Stalin, de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en Winston Churchill voor een top in Teheran samen zouden komen. Vartanian en zijn collega’s schaduwden een groep nazi’s die in Teheran waren om de voorbereidingen voor de aanslag te treffen en hielpen zo de aanslag te voorkomen.

Vartanian infiltreerde ook een school van de Britse inlichtingendienst in Teheran, schrijft persbureau AP vanavond. Hier vergaarde hij informatie over de scholieren, die hierdoor later door de autoriteiten in de Sovjet-Unie konden worden opgepakt.

Voor zijn werk kreeg Vartanian de hoogste Sovjet-onderscheiding, de medaille van de Held van de Sovjet-Unie. Na zijn pensioen in 1992 bleef Vartanian actief binnen de Russische inlichtingendienst. Hij hielp bij de training van jonge spionnen.

Bekijk hieronder een uitzending uit het archief van Russia Today over de succesvolle verijdeling van de aanslag. Vartanian zelf is te gast in de studio.

    • Pim van den Dool