Langzaam en onder een donzen dekbed gespeeld

CD Pop

Owls

Luik, speelt 14 jan op Noorderslag in Groningen ***

De Rotterdamse band Luik houdt zich aan een uitzonderlijk tempo: hoewel men tegenwoordig meent dat alles steeds sneller moet, speelt Luik juist langzaam. Alleen al door dat ongewone tempo krijgen hun nummers een verfrissende bekoring. Het blijft natuurlijk de vraag of langzaam ook interessant is. Zoals Lana Del Rey en haar liedje ‘Video Games’ onlangs lieten horen, kan een laag tempo leiden tot een sluipend effect. Dat gebeurt ook bij Luik. Luik speelt traag én licht: geen beukende ritmes om de traagheid te onderstrepen, maar vederlicht spel van gitaar, drum en zoemende basgitaar omlijsten de verwonderd klinkende stem van voorman Lukas Dikker.

De omfloerste klank van de nummers – opgenomen alsof de hele band onder een donzen dekbed stond te spelen – is betoverend, maar onder die zachte deken zijn niet veel beklijvende melodieën te ontdekken. Uitzondering is een liedje als ‘A Fool’ dat de prevelende zang op hypnotiserende wijze combineert met geraffineerde echo’s en een eenzame gitaarkreet.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho