Kortkolom wetenschap

Zuurstof toedienen kan patiënten schaden

Rotterdam. Routinematig zuiver zuurstof toedienen aan mensen die net een hartstilstand, beroerte, plotselinge benauwdheid door de longziekte COPD, of een andere acute levensbedreigende ziekte kregen is niet altijd goed. Het is waarschijnlijk beter om met weinig te beginnen en de hoeveelheid eventueel op te voeren, schreven artsen van het VU Medisch Centrum maandag in een artikel in de Archives of Internal Medicine. Daarmee zaaien ze, op grond van literatuuronderzoek, twijfel over een behandeling die in veel artsenrichtlijnen wordt aanbevolen. Het beeld van het mondkapje met een slang die uit een zuurstofcilinder komt is bekend van foto’s en tv-series. Voor zuurstof bij herseninfarctpatiënten vonden de onderzoekers bijvoorbeeld drie onderzoeken, waarvan twee aantoonden dat zuurstofgift gemiddeld slecht is voor de patiënt. Het derde onderzoek eindigde onbeslist. Een hoge concentratie zuurstof veroorzaakt bloedvatvernauwing en kan bijvoorbeeld de gevolgen van een hartaanval verergeren. Er is meer onderzoek nodig, maar tot die tijd moet zuurstof voorzichtig worden toegediend, concluderen de artsen. (NRC)

Talrijk leven bij diepste heetwaterbron in zee

Rotterdam. In de Kaaimantrog in de Caraïbische Zee is de tot nu toe diepste heetwaterbron ontdekt, op bijna vijf kilometer diepte. Geologen vermoedden het bestaan van de bron vanwege de eerder ontdekte pluim die eruit oprijst. Die komt meer dan een kilometer omhoog. Dat is veel hoger dan de pluim van andere bronnen, die een hoogte van 200 tot 400 meter bereiken. De onderzoekers rekenden uit dat de pluim alleen zo hoog kan komen, als het water met een temperatuur van 500 graden Celsius de bron verlaat. Bij deze temperatuur en druk komt het zeewater in superkritische fase, waar het onderscheid tussen gas en vloeistof verdwijnt. Diepwaterbronnen ontstaan waar twee platen uit elkaar schuiven en nieuwe oceaankorst wordt gevormd. Het warme, mineraalrijke water trekt ook leven aan. Op beelden van een robotonderzeeër zagen de onderzoekers meer dan 2.000 garnalen en 20 anemonen per vierkante meter. Ze beschreven de bron gisteren in Nature Communications. (NRC)