Kortkolom kunst

Guggenheim wil ook museum in Helsinki

HELSINKI. De organisatie achter het Guggenheim Museum in New York wil voor 140 miljoen euro een museum bouwen in Helsinki. De Solomon R. Guggenheim Foundation deed het voorstel gisteren na een haalbaarheidsonderzoek van een jaar, dat alleen al 2 miljoen euro kostte. Het museum in de hoofdstad van Finland zou een verrijking zijn voor het culturele leven van de Noordse en Baltische staten, vindt de stichting. De gemeenteraad van Helsinki besluit waarschijnlijk volgende maand over het project. Als de raad zijn fiat geeft, gaat het museum op zijn vroegst open in 2017. De Guggenheim Foundation heeft verschillende musea, verspreid over verschillende continenten. Mensen kunnen vestigingen bezoeken in Duitsland, Italië en Spanje. In Abu Dhabi is een museum nog in aanbouw. (Novum, AP)

Britse prijs beloont de felste boekrecensie

Londen. Een nieuwe boekenprijs moet de schrijvers van gewaagde boekrecensies in Groot-Brittannië belonen. De Hatchet Job of the Year Award gaat naar „de kwaadste, de grappigste of de scherpste” recensie uit de Britse dagbladen van 2011. De acht finalisten werden gisteren aangekondigd. Een van de genomineerden is criticus Mary Beard. Ze noemde het boek Rome van Robert Hughes „nog net geen schande”. Een andere kanshebber is de recensie van The Sense of an Ending, waarmee Julian Barnes de prestigieuze Booker Prize won. De prijs wordt op 7 februari uitgereikt. (Novum)

Iglesias Noriega hoofd artistieke zaken DNO

Amsterdam. Jesús Iglesias Noriega is door De Nederlandse Opera benoemd tot hoofd Artistieke Zaken. Hij volgt Hein Mulders op, die de functie sinds 2006 bekleedt maar overstapt naar de opera in Essen, waar hij in 2013 intendant wordt. Jesús Iglesias Noriega (40) was sinds 1997 verbonden aan het Teatro Real in Madrid, waar hij verantwoordelijk was voor de casting en medeverantwoordelijk voor de programmering. Hij heeft aldaar samengewerkt met drie intendanten, momenteel met Gerard Mortier. (NRC)