Kortkolom economie

Lokale lasten stijgen met 2,3 procent

Rotterdam. Inwoners van de 35 grootste gemeenten betalen dit jaar gemiddeld 659 euro aan lokale lasten. Dat is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit woensdag verschenen onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen. De stijging is laag in vergelijking met eerdere jaren. De grootste stijging werd in Rotterdam geconstateerd: 9,2 procent. In Eindhoven dalen de lasten het meest (2,4 procent). De lasten zijn het hoogst in Emmen (769 euro) en het laagste in Alkmaar (542 euro). (Novum)

Providers moeten Pirate Bay blokkeren

Rotterdam. Internetproviders Ziggo en XS4ALL moeten de website The Pirate Bay blokkeren voor hun gebruikers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in het voordeel van Stichting Brein. XS4ALL overweegt beroep aan te tekenen. De rechtbank acht bewezen dat ongeveer 30 procent van de abonnees van Ziggo en 4,5 procent van die van XS4ALL recent muziek, films of games heeft uitgewisseld via de website. Hierbij wordt gebruikgemaakt van zogenoemde Bittorrent-software. De internetgebruikers maken inbreuk op auteursrechten, vindt rechthebbendenorganisatie Brein. (Novum)

Canon bouwt nieuwe tonerfabriek in Venlo

Maastricht. Printerproducent Canon investeert zo’n 100 miljoen euro in een nieuwe tonerfabriek in Venlo. Dat laat bestuursvoorzitter Fujio Mitarai weten in een Japanse krant.. Veel werk zal worden gedaan door robots, maar de fabriek, die in 2013 open moet, zou enkele honderden banen op kunnen leveren. Venlo wordt het Europese productiebedrijf. Canon is eigenaar van printerproducent Océ, die de Noord-Limburgse stad als basis heeft. (NRC)