Kortkolom buitenland

Wederopbouw Haïti vordert maar traag

Rotterdam. Twee jaar na de aardbeving in Haïti vordert de wederopbouw in het zwaar getroffen land traag. Dat stelt hulporganisatie Oxfam Novib in een gisteren gepubliceerd rapport. Volgens Oxfam leven meer dan een half miljoen mensen nog in tenten en onder zeildoek. De meeste Haïtianen hebben ook nog geen stromend water, toilet of toegang tot een arts. Meer dan 70 procent van de beroepsbevolking is werkloos of heeft te weinig werk en 45 procent van de bevolking heeft onvoldoende te eten. Oxfam dringt er bij donoren op aan toegezegde hulp voor wederopbouw snel vrij te geven. Tot nu toe is 43 procent van de beloofde 4,6 miljard dollar uitbetaald. Morgen is het twee jaar geleden dat Haïti werd getroffen door de aardbeving waarbij meer dan 350.000 mensen om het leven kwamen. (NRC)

Hof veroordeelt Italië om afvalcrisis

Rotterdam. Italië heeft het recht op leven geschonden door tussen 2004 en 2009 de afvalcrisis in de zuidelijke regio Campanië niet aan te pakken. Dit heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gisteren in een vonnis bepaald. Achttien burgers uit de regio hadden een zaak aangespannen tegen de staat wegens de milieuvervuiling door bergen afval die niet werden opgeruimd. In Napels en elders in Campanië werd diverse malen gestopt met het ophalen van vuilnis. De maffia verdient geld aan illegale storting. (NRC)

16 doden bij sektarisch geweld in Nigeria

Lagos. Bij het sektarische geweld dat Nigeria al weken teistert, zijn gisteren zestien mensen gedood. In de noordelijke staat Yobe werd een café beschoten, daar vielen acht doden. In een ander, overwegend christelijk dorp in het noorden werden drie mensen gedood. In het zuiden werden twee moskees aangevallen, daarbij kwamen vijf mensen om. Naar schatting zijn de afgelopen week in totaal meer dan zestig mensen gedood bij aanvallen van de fundamentalistische sekte Boko Haram. (AFP, AP)

Miljardenvergoeding voor kerken Tsjechië

Praag. Tsjechië gaat ruim de helft van al het onroerend goed (ter waarde van 2,9 miljard euro) dat de kerken in het land is afgenomen tijdens het communisme teruggeven. Ook zal de staat de kerken circa 2,3 miljard euro aan schadevergoeding betalen. Dat heeft de Tsjechische regering vandaag bekendgemaakt. Onder het communisme werden de zeventien in Tsjechië functionerende kerken vrijwel al hun bezittingen afgenomen. Na 1991 werden een klein deel van de gebouwen teruggeven. De kerken eisten dat zij al hun bezittingen terug zouden krijgen, inclusief gronden. De kleine, liberale coalitiepartij US-DEU, wier steun nodig was voor het plan, verzette zich er oorspronkelijk tegen, omdat Tsjechië zich volgens haar in tijden van crisis dergelijke uitgaven niet kan veroorloven. Maar vandaag ging de partij alsnog akkoord. (AP)

Nog vijf minuten tot nucleaire einde

Washington. De wereld heeft nog vijf minuten om haar nucleaire zaken op orde te krijgen. De ‘einde ter tijden’ klok, die door het Bulletin of Atomic Scientists in 1947 in het leven is geroepen om de wereld te herinneren aan de gevaren van nucleaire wapens, is gisteren één minuut vooruit gezet naar vijf voor twaalf. Daarmee geeft de klok dezelfde stand aan als in 2007. Volgens de atoomgeleerden leek het er twee jaar geleden op dat wereldleiders het nucleaire probleem wilden aanpakken door kernproeven te verbieden. Nu ziet de groep dat deze trend in veel landen een halt toe is geroepen. (BBC, AP)