Kortkolom binnenland

Burgemeester Jacobs stapt op na bedreiging

Helmond. Burgemeester Fons Jacobs van Helmond stapt per 1 november van dit jaar vervroegd op. Dat heeft de CDA-politicus (63) gisteravond meegedeeld in zijn nieuwjaarstoespraak aan het begin van de eerste raadsvergadering van het jaar. De termijn van Jacobs liep eigenlijk tot april 2013. Ruim een jaar geleden, kreeg Jacobs van justitie te horen dat hij groot gevaar liep. Er waren ernstige bedreigingen, door de komst van een tweede coffeeshop in zijn stad. Sindsdien wordt de burgemeester beveiligd. Jacobs: „Het afgelopen jaar is voor mij niet eenvoudig geweest.” (NRC)

OM eist twee jaar cel in ontuchtzaak in Ens

Lelystad. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 51-jarige eigenaar van een kinderdagverblijf in Ens (Flevoland) twee jaar cel geëist voor ontucht met kinderen. Het OM verdenkt Jan R. ervan elf minderjarige kinderen te hebben misbruikt. Het misbruik zou in de periode 2008-2010 hebben plaatsgevonden op kinderdagverblijf Onze Boerderij, waarvan de man mede-eigenaar was. De slachtoffers waren tussen de 5 en 8 jaar. R. zou in de jaren negentig bovendien zijn nichtje hebben misbruikt. Justitie eiste ook anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf en een proeftijd van vijf jaar. Bovendien moet R. zich laten behandelen. (Novum)

Daan en Emma favoriet als kindernaam in 2011

Rotterdam. Daan en Emma waren vorig jaar de populairste kindernamen. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vandaag bekendgemaakt. De SVB keert de kinderbijslag uit en weet daardoor de namen van alle kinderen die worden geboren. Na Daan waren achtereenvolgens Sem en Milan de populairste jongensnamen. Bij de meisjes wordt Emma gevolgd door Julia en Sophie. In 2010 waren Sem en Sophie de populairste kindernamen. (Novum)