Knoops advocaat van Karremans bij eventuele vervolging

Advocaat Geert-Jan Knoops zal Thom Karremans, voormalig commandant van Dutchbat in Srebrenica, bijstaan als die wordt vervolgd. Dat zei de raadsman vanavond op BNR Nieuwsradio.

Karremans is volgens Knoops verbaasd over de berichten die vanmiddag in de media verschenen over het Openbaar Ministerie, dat zou overwegen hem te vervolgen. Karremans heeft daar zelf nog niets over gehoord. De advocaat neemt op verzoek van Karremans contact op met het OM om te horen wat de laatste stand van zaken is.

Justitie liet vandaag weten nog bezig te zijn met het feitenonderzoek naar aanleiding van de aangifte die in juli 2010 is gedaan door nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica. Pas als het onderzoek is afgerond, wordt bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld, aldus het OM in Arnhem tegenover NRC Handelsblad.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen uit de enclave werden weggevoerd en vermoord. In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.

    • Pim van den Dool