Kleintje Pils is blij met lof van presidentskandidaat Romney

27-12-2009, Heerenveen. Thialf stadion Foto Bas Czerwinski

Zijn telefoon staat niet stil sinds de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney eerder deze week de Nederlandse dweilorkesten bij het schaatsen „de beste ter wereld” noemde. „Q-Music kan elk moment bellen voor een live-uitzending”, zegt Ruud Bakker, bandleider van Kleintje Pils. Romney, die vannacht de Republikeinse voorverkiezing in New Hamshire won, complimenteerde tijdens zijn campagne Nederlandse studenten met hun geweldige ‘Umpa Bands’.

„Ik kende de man niet”, zegt Bakker. „Van zijn politieke ideeën weet ik niets. Maar toen we met Kleintje Pils in 2002 voor de Winterspelen van Salt Lake City werden uitgenodigd, was hij de baas van het organisatiecomité. Wij zijn toen op de ijsbaan uitgeroepen als ‘best venue of the Games’. Romney is ons blijven volgen en voor Vancouver 2010 zaten we samen in de tv-show van Stephen Colbert. Hij kent ons, weet hoe we het publiek kunnen opzwepen.”

De complimenten van Romney komen voor de dweilorkesten op een gunstig moment. Steeds vaker klinkt kritiek op het oubollige karakter van het schaatsen. „De amusementswaarde is niet geweldig met lange pauzes en dweilorkesten”, zei Dig Istha namens EK-sponsor Essent afgelopen zaterdag in deze krant. „Stevige beat tijdens het rijden in plaats van dweilorkesten”, twitterde Ireen Wüst vorig jaar al. „Voor ons zijn de uitspraken van Romney een verrassend cadeautje”, zegt Bakker, die al 37 jaar optreedt over de hele wereld. „Pure Holland-promotie: kaas, klompen en Kleintje Pils.”

Hebben de dweilorkesten bij het schaatsen hun langste tijd gehad? „Welnee. Schaatsen is in Nederland een echte volkssport met een lange traditie. Twee miljoen mensen zitten zondagmiddag voor de buis te genieten van Sven en Ireen. Ik denk dat de sfeer op de ijsbaan in Boedapest heel anders was geweest zonder Kleintje Pils. Niemand zit te wachten op grote veranderingen.”

Samen met de Glasblazers en de de Blauhûster Dakkapel verdeelt Kleintje Pils al jaren de schaatstoernooien. „Bij de WK afstanden in Thialf staan we er weer.” Populairste nummer? „Wie Kleintje Pils zegt, denkt aan Aïda: lalalala-lalala-lalalalala. Op dit moment zijn ook California Dreaming, Sweet Caroline en Happy Together populair. Alle drie Amerikaanse nummers. Misschien hebben we daarom wel fans daar.”

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten