Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Joran van der Sloot bekent schuld - in de hoop op strafvermindering

Joran van der Sloot heeft schuld bekend aan de moord op de Peruviaanse Stephany Flores. Foto AFP / ERNESTO BENAVIDES

Joran van der Sloot heeft voor de Peruviaanse rechtbank verklaard Stephany Flores te hebben vermoord en haar later te hebben beroofd. Daarmee heeft hij ingestemd met de aanklacht van justitie, die dertig jaar cel tegen hem eist. Dat meldt persbureau AP.

Omdat Van der Sloot heeft bekend, komt hij in aanmerking voor strafvermindering. Hoe hoog deze aftrek is, is aan de drie vrouwelijke rechters die de zaak behandelen.

De aftrek kan beperkt zijn als de rechters de nadruk leggen op de ‘wrede’ manier waarop Flores is omgebracht, zoals in de aanklacht staat. Maar de rechters hebben ook de mogelijkheid vele jaren van de straf af te halen.

Van der Sloot zinspeelde vrijdag op de eerste zittingsdag al op een bekentenis. Alleen zei hij toen het niet eens te zijn met bepaalde belastende details uit de aanklacht. Deze heeft hij nu toch geaccepteerd.

Joran van der Sloot bekent schuld:

De advocaat van Van der Sloot, José Jiménez Navarro, zei eerder vandaag te hopen op een vermindering van dertig naar tien jaar.

De Peruaanse wet schrijft voor dat als een verdachte aan het begin van het proces bekent, de rechters binnen 48 uur met een vonnis moeten komen.

'Moord gevolg van 'extreem psychologisch trauma'

Van der Sloot maakte een kalme indruk, maar zijn bekentenis en spijtbetuiging waren voor de samengekomen pers slecht te verstaan. Volgens AP zei Van der Sloot vandaag in de rechtbank:

"Ja, ik wil schuldig pleiten. Ik wilde vanaf het allereerste moment al bekennen. Ik heb erg veel spijt van deze daad. Ik voel me erg slecht."

Zijn advocaat stelde dat Van der Sloot de Peruviaanse Flores vermoord zou hebben als gevolg van een "extreem psychologisch trauma", opgelopen na 2005. In dat jaar werd Van der Sloot beschuldigd van de moord op de Amerikaanse Natalee Holloway. Die verdween op 30 mei dat jaar op het eiland Aruba.

Tijdens eerdere verhoren heeft Van der Sloot bekend dat hij Flores heeft gedood in zijn hotelkamer in Lima. Hij zou hebben gehandeld in een "gewelddadige emotie" toen zij in zijn laptop documenten zou hebben bekeken over de verdwijning van Natalee Holloway.

Zijn advocaat Jiménez Navarro riep de rechters vandaag op rekening te houden met de omstandigheden, zoals de media-aandacht die er rond de persoon van Van der Sloot is geweest. De raadsman sprak de wens uit dat de rechters hier rekening mee houden als ze zich beraden over de strafvermindering waar Van der Sloot door zijn bekentenis voor in aanmerking komt.

Joran van de Sloot kon kennelijk wel om zijn bekentenis lachen: