Inspectie: verwijder omstreden borstimplantaten

Vrouwen met borstimplantaten van PIP- of M-Implants kunnen deze het beste laten verwijderen. Dat adviseren de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vandaag samen. De kwaliteit van de betrokken implantaten is dubieus gebleken.

De verzekeraar vergoedt deze zogenoemde explantatie, die 3.000 tot 4.000 euro kost. Worden tijdens de operatie nieuwe implantaten geplaatst, dan draait de vrouw voor de extra kosten op: zo’n 800 tot 1.000 euro. Een uitzondering geldt voor vrouwen die kanker hebben gehad.

„Aanbevolen wordt eerst een MRI-onderzoek te laten doen”, aldus een woordvoerder van de Inspectie. „Bij scheuren en lekkages moet de prothese worden verwijderd. Worden geen scheuren geconstateerd, dan is een operatie toch raadzaam. Maar we kunnen vrouwen niet dwingen. Zij zullen zelf het risico van de operatie en kosten voor nieuwe protheses moeten afwegen tegen het risico de implantaten te laten zitten.”

Volgens de Inspectie hebben tussen de duizend en veertienhonderd vrouwen in Nederland borstimplantaten van de inmiddels failliete Franse implantatenfabrikant Poly Implant Prothèse (PIP). De NVPC sluit niet uit dat het er iets meer zijn. „Velen van hen belden de afgelopen weken naar ziekenhuizen”, vertelt een woordvoerster. „Er is sprake van onrust, maar mensen hebben vaak niet door dat het om specifieke protheses gaat die in een bepaalde periode zijn ingebracht.”

De beide organisaties hebben op hun websites, vnpc.nl en igz.nl, een lijst gepubliceerd van Nederlandse ziekenhuizen en privéklinieken die gebruik maakten van PIP-implantaten. Het gaat om tien ziekenhuizen en twaalf particuliere klinieken die samen 1.907 implantaten plaatsten.

In Europa is uiteenlopend gereageerd op de slechte PIP-implantaten. Frankrijk vergoedt verwijdering van de protheses en betaalt nieuwe als het om vrouwen gaat die kanker hebben gehad. De Britse regering heeft gezegd dat vrouwen die in publieke ziekenhuizen een borstprothese hebben gekregen, deze gratis kunnen laten vervangen – al wordt dat niet per se aanbevolen. Wales, dat autonoom is in de gezondheidszorg, heeft gisteren aangekondigd dat dit aanbod ook geldt voor vrouwen die in privéklinieken zijn geopereerd. In Duitsland en Tsjechië wordt aanbevolen de PIP-implantaten uit voorzorg te laten verwijderen.