Hooggerechtshof Pakistan waarschuwt premier

Het Hooggerechtshof van Pakistan heeft gedreigd premier Yousuf Raza Gilani af te zetten als hij de onderzoeken naar van corruptie verdachte politici niet heropent. De hoogste rechter van het land heeft de regering een week gegeven om het onderzoek naar president Zardari en honderden andere politici te heropenen. De relaties tussen de bestuurlijke en rechterlijke macht zijn al jaren gespannen in Pakistan. In december 2009 vernietigde het Hooggerechtshof een amnestiewet die president Zardari en 8.000 anderen vrijwaarde van onder meer beschuldigingen van corruptie. Zardari wordt beschuldigd van verduistering van 12 tot 13 miljoen dollar aan overheidsgeld toen zijn vrouw Benazir Bhutto premier was en hij minister in de jaren 90. De regering weigert tot nu toe de zaken te heropenen omdat zij die als een „gesloten boek” beschouwt. (AFP)