Het kabinet wil een verbod op de drug qat

Vooral de handel bezorgt overlast.

Het kabinet bereidt een verbod op de drug qat voor. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet leidt de handel in qat tot overlast. Het kauwen op blaadjes van de qatplant heeft een stimulerende werking en bestrijdt honger en vermoeidheid. De kans op verslaving is niet groot. Wel kan qat schadelijk zijn voor de gezondheid. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat qat bij zo’n 10 procent van de gebruikers tot problemen leidt.

Volgens verslavingsinstituut Jellinek heeft een verbod geen zin. De instelling schrijft op haar website: „Een verbod heeft weinig zin omdat de omvang van het gebruik in Nederland gering is. [...] Bij een verbod kan bovendien gevreesd worden dat gebruikers gevaarlijkere alternatieven gaan zoeken zoals amfetamine.”

Dagmar Oudshoorn, burgemeester van Uithoorn, zei op Radio 1 „heel blij” te zijn met het verbod dat het kabinet wil invoeren op de handel in qat. Haar gemeente is uitgegroeid tot een centraal handelspunt en dat geeft veel overlast. Ingrijpen was lastig omdat de handel legaal was. Oudshoorn is niet bang dat er nu grootschalige illegale handel ontstaat. De drug is vooral populair bij Somaliërs, „en wij hebben een kleine Somalische gemeenschap”. De handelaren kwamen tot nu toe vooral van buiten de regio. (NRC)