Guantánamo Bay bestaat tien jaar - betogers eisen sluiting

Een gevangene van Guantánamo Bay wordt begeleid door bewakers: een foto van december 2006. Vandaag bestaat het gevangenenkamp waar terrorismeverdachten zitten precies tien jaar. Foto AP / Brennan Llinsley

Op 11 januari 2002 kwamen de eerste gevangenen aan in Guantánamo Bay, het Amerikaanse gevangenenkamp op Cuba. Vandaag, exact tien jaar later, gaan in Washington en Londen mensen de straat op omdat ze willen dat het kamp gesloten wordt.

Bush begon het gevangenkamp als onderdeel van zijn ‘war on terror’ na de aanslagen van 11 september 2001. Obama beloofde vervolgens bij zijn aantreden Guantánamo Bay te sluiten, maar de deadline die hij zichzelf daarvoor gaf verliep twee jaar geleden. Er worden in totaal 171 mannen vastgehouden, vooral leden van de Talibaan en Al-Qaeda, zonder dat er een duidelijk aanklacht tegen hen is. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Er is al een jaar niemand uit vrijgelaten. De Amerikaanse wet staat nu bovendien toe dat verdachten voor onbeperkte tijd vast mogen worden gezet in een militaire gevangenis.

In Washington verzamelen vandaag zo’n vijftien mensenrechtenorganisaties zich om Obama ertoe te bewegen Guantánamo te sluiten. Initiatiefnemer Amnesty International noemt het feit dat het kamp nog steeds bestaat “een besmette erfenis voor de rechten van de mens”. Ook in Londen willen mensen de straat op gaan.

Het voornemen om de gevangenis te sluiten, blijft naar eigen zeggen overeind bij Obama. Maar andere landen zitten niet te wachten op het opnemen van verdachten die niet terugkunnen naar hun eigen land omdat ze daar gevaar lopen, en dat bemoeilijkt het proces. Ook is Amerika bang dat verdachten zich weer met terrorisme gaan bezighouden zodra ze vrij zijn.

Bekijk hier een interview met een voormalig gevangene van Guantánamo Bay.

    • Peter Zantingh