Eurobanken stallen recordbedrag bij ECB

Banken in de eurozone hebben afgelopen nacht 485,9 miljard euro bij de Europese Centrale Bank gestald. Dat is een nieuw record sinds de oprichting van de eurozone in 1999.

Normaal gesproken kiezen banken ervoor hun overtollige geld aan het einde van de dag aan elkaar te lenen tegen een gunstig rentetarief. Nu doen ze dat niet. Ze kiezen ervoor het geld bij de ECB in Frankfurt te parkeren tegen 0,25 rente, een relatief lage vergoeding.

Dat banken zo veel geld bij de ECB stallen is het gevolg van het beleid van dezelfde ECB. Banken kunnen onbeperkt driejaarsleningen afsluiten tegen een laag rentetarief. Vorige maand tekenden ruim 500 banken in voor 489 miljard euro. Banken lenen dat geld nauwelijks uit en kopen er geen staatsobligaties van de Europese landen mee, zoals de bedoeling is van ECB-president Mario Draghi. Draghi zei vorige maand dat het cruciaal is voor de economie van de eurozone dat banken blijven lenen aan consumenten en het midden- en kleinbedrijf. Doen banken dat niet dan worden de economische problemen in de eurozone alleen maar groter, aldus de ECB-president.

Morgen vergadert het 23-koppige bestuur van de ECB in Frankfurt over de rentestand en het monetaire beleid. Vorige maand verlaagde de ECB de rente met 0,25 procentpunt tot 1 procent. Analisten verwachten dat de ECB morgen niet met een nieuwe renteverlaging of nog meer steun aan de banksector komt.

Waarschijnlijk zal het ECB-bestuur onder leiding van Draghi willen afwachten welke maatregelen de politici in de eurozone de komende weken nemen.