Espresso met Bashar al-Assad

De Syrische president Bashar al-Assad hield een toespraak op de universiteit van Damascus. Assad was twee uur lang aan het woord en sloeg zo nu en dan woest om zich heen. ‘Ik ben bevlogen,’ zegt hij bij de zesde espresso die ik met hem drink. Is hij niet bang dat hem hetzelfde lot als Gaddafi ten deel valt?

Foto: Reuters / Khaled al-Hariri

Samenzwering

De Syrische president Bashar al-Assad hield een toespraak op de universiteit van Damascus. Assad was twee uur lang aan het woord en sloeg zo nu en dan woest om zich heen. ‘Ik ben bevlogen,’ zegt hij bij de zesde espresso die ik met hem drink. Is hij niet bang dat hem hetzelfde lot als Gaddafi ten deel valt? De Syrische president schudt zijn hoofd. ‘Gaddafi had geen steun meer van zijn bevolking,’ zegt hij. Zijn er geen opstanden meer in Syrië? ‘De overwinning is nabij,’ antwoordt Assad. ‘We zijn op dit moment bezig terroristen met ijzeren vuist neer te slaan.’ De Syrische president neemt een slokje espresso. ‘Sterk spul,’ zegt hij. ‘Soms denk ik dat ik door al die espresso’s overdreven reageer.’ Maar dat is niet zo? ‘Het is een buitenlandse samenzwering,’ zegt Assad. ‘Regionale en internationale partijen proberen Syrië te destabiliseren.’ Hij drinkt zijn kopje leeg. ‘We onderzoeken nog of buitenaardse partijen ook verantwoordelijk zijn.’

Tijdens zijn toespraak kondigde de Syrische president hervormingen aan. ‘En in maart komt er een referendum over een nieuwe grondwet,’ zegt Bashar al-Assad. Klopt het dat hij heeft gezegd dat het zijn idee was om Arabische waarnemers toe te laten in Syrië? ‘Ik wilde graag dat de wereld de waarheid zou zien.’ Wat is de waarheid? De Syrische president denkt lang na en zegt dan: ‘De waarheid is dat ik mijn handen was in onschuld.’

    • Ernest van der Kwast