Een groot humanist

Albert Schweitzer Regie: Gavin Millar.

dvd speelfilm

Leuk om Jeroen Krabbé weer eens te zien acteren met grijze pruik, druipsnor en stuntbuik. Hij is Albert Schweitzer (1875-1965), een groot man die de theologie veranderde door Jezus in zijn tijd te plaatsen als apocalyptisch boeteprediker, de muziekwereld schokte met een boek over Bach om daarna uit zijn doctrine van ‘Eerbied voor het Leven’ medicijnen te studeren en in Lambaréné, Gabon, een leprakolonie op te zetten.

Genoeg stof voor een biopic (biografische film)? Natuurlijk niet, man, saai! Conflict moet er zijn, desnoods verzonnen. Dus draait het in deze Engelstalige biopic Albert Schweitzer om een Amerikaans complot van McCarthy’s communistenvreters om de goede dokter in diskrediet te brengen nadat hij zich tegen kernwapenproeven heeft gekeerd. In 1949, vijf jaar voordat Schweitzer zich daar echt over uitliet. Vreemd, een echt leven zo aanlengen met verzinsels, en even onbevredigend als onlangs in de Beatrixfilm Majesteit. Al weet men zo wel een en ander aan te snijden. Was Schweitzer zo’n type dat de mensheid bemint maar mensen minder? Hield zijn ‘groene’ filosofie vooruitgang tegen? Was hij in zijn hart geen koloniaal die nauwelijks Afrikaans personeel opleidde?

De film constateert dat de filantroop ruimdenkend en zelfkritisch was, maar ook een kind van de negentiende eeuw. Jeroen Krabbé speelt hem bekwaam, maar het blijft eerder leerzaam dan meeslepend, vooral door de dunne plot waarin de campagne tegen Schweitzer als een nachtkaars uitdooft.

    • Coen van Zwol