Economie in Duitsland groeide met 3 procent

De Duitse economie heeft vorig jaar op volle toeren gedraaid. Het bruto binnenlands product van de Bondsrepubliek, de grootste economie van Europa, is in 2011 ondanks de schuldencrisis met 3 procent toegenomen. Dat heeft het Duitse centraal bureau voor de statistiek vanmorgen bekend gemaakt.

De economische groei is bijna zo groot als in de recordjaren 2006 en 2010 (3,7 procent). In 2009 raakte de Duitse economie als gevolg van de kredietcrisis kortstondig in een diepe recessie (ruim 5 procent krimp).

De conjuncturele opleving was in de eerste helft van 2011 het grootst. Het laatste kwartaal was relatief het zwakste, als gevolg van de steeds duidelijker wordende schuldencrisis. De sterke economische groei is volgens de Duitse statistici te danken aan de fors gestegen binnenlandse consumptie (plus 1,5 procent) en toenemende investeringen in machines en werktuigen (plus 8,3 procent) en in de bouw (plus 5,4 procent).

Ook de Duitse export draaide vorig jaar goed en toonde met 8,2 procent groei „een grote dynamiek”. De arbeidsproductiviteit steeg met 1,6 procent; de werkloosheid daalde tot onder de drie miljoen personen (5,7 procent tegen 6,8 procent in 2010).

Minister Wolfgang Schäuble (Financiën) krijgt van de statistici indirect een compliment. Het financieringstekort van de Duitse staat daalde vorig jaar tot 26,7 miljard euro, 1 procent van het bruto binnenlands product. In 2009 en 2010 was het Duitse tekort nog groter dan de maximale 3 procent die Brussel eist.

Met de huidige groei van 3 procent zit Duitsland wereldwijd in de top. De groei in de Europese Unie bedroeg vorig jaar 1,6 procent, net als die in de Verenigde Staten. In het recordland China steeg het bruto binnenlands product vorig jaar met ruim 9 procent.

Duitse economen zijn voor 2012 aanzienlijk pessimistischer. De experts houden rekening met een groei van 0,5 procent; sommigen voorzien zelfs een lichte recessie. Oorzaak is de schuldencrisis.