Duitse economie gegroeid met 3 procent - ‘opsteker voor Europa’

Auto's van het merk Volkswagen worden gecontroleerd in een fabriek in Wolfsburg. Foto AP / Ferdinand Ostrop

De Duitse economie is het afgelopen jaar met 3 procent gegroeid, een percentage dat in de buurt komt van de 3,7 procent in 2010. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie echter met 0,25 procent.

De Duitse economie herstelde zich snel van de financiële crisis in 2008/2009, maar werd eind vorig jaar geraakt door de schuldencrisis. De groei van vorig jaar kwam dan ook vooral tot stand in de eerste helft van 2011, toen de export toenam. Het grootste deel van de producten werd uitgevoerd naar landen binnen de Europese Unie. Ook de consumptie nam in de eerste maanden van 2011 toe, schrijft persbureau Reuters.

Volgens Joost van der Vaart, NRC-correspondent in Berlijn, heeft de Duitse economie het afgelopen jaar “voortreffelijk” gedaan.

“Dat het in 2011 heel goed ging met de Duitse economie is niet alleen een opsteker voor Duitsland, maar ook voor de rest van Europa. De consumptie is vorig jaar toegenomen in een umfeld waar iedereen dingen roept over de schuldencrisis. Ook zijn er meer investeringen gedaan in de industriële sector. De export heeft voortreffelijk gedraaid. De Duitsers hebben nog genoeg vertrouwen in hun eigen producten en de euro is nog niet afgeschreven.”

‘Alle seinen staan op rood’

De vooruitzichten voor de Duitse economie zijn minder goed. De vraag naar goederen is het sterkst gedaald sinds het hoogtepunt van de crisis van drie jaar geleden. Ook is de vraag van landen buiten de eurozone gedaald. De Duitse Bundesbank verwacht voor dit jaar een groei van 0,6 procent, ruim lager dan de groei van 1 procent die Duitse regering eerder voorspelde.

Volgens Van der Vaart is het nu afwachten.

“Alle seinen staan op rood. De meeste economen in Duitsland verwachten echter dat de economie ondanks de schuldencrisis licht blijft groeien en nog niet in een recessie zal komen. De vooruitzichten voor vorig jaar waren ook niet goed, maar uiteindelijk waren de cijfers uitstekend.”

De werkloosheid in Duitsland is laag. Eind vorig jaar werd bekend dat het werkloosheidspercentage bij onze oosterburen op het laagste percentage staat sinds de Duitse eenwording.

    • David Haakman