Doden bij aanslag op leger - politieke spanning Pakistan stijgt

De Pakistaanse premier Gilani (rechts) op een archieffoto samen met legerleider generaal Ashfaq Parvez Kayani. AP / Anjum Naveed

Bij een aanval in het zuidwesten van Pakistan hebben gewapende mannen vanavond veertien Pakistaanse soldaten doodgeschoten. Ondertussen liep de politieke spanning in het Centraal-Aziatische land vandaag verder op.

De aanval op de militairen vond plaats in de buurt van de stad Quetta in de provincie Baluchistan. De groep gewapende mannen liet een militair voertuig in een hinderlaag lopen, schoot veertien paramilitairen dood en vluchtte vervolgens de heuvels in, aldus een veiligheidsfunctionaris vanavond tegenover persbureau AP. De aanval is nog niet opgeëist, maar in Baluchistan zijn zowel islamitische extremisten als separatistische rebellen actief.

Premier Gilani ontslaat hoogste civiele ambtenaar voor militaire zaken

Op de achtergrond van de aanval van vanavond liepen de spanningen tussen politiek en leger in Pakistan vandaag verder op. De Pakistaanse premier Gilani ontsloeg vandaag zijn hoogste civiele ambtenaar voor militaire zaken, die nauwe banden met het leger heeft. Gilani uitte, bijvoorbeeld afgelopen maandag in een interview met een Chinese krant, kritiek op het handelen van de top van het leger. Zo zou de legertop soms in strijd met de Grondwet opereren. De regering van Gilani lijkt te vrezen voor een nieuwe staatsgreep in het land.

Het leger, dat sinds 1947 al drie keer eerder een staatsgreep pleegde, reageerde vandaag in een schriftelijke verklaring scherp op de kritiek van de premier. “Er kan geen aantijging zo serieus zijn als degene die de premier heeft gedaan”, zo staat in de verklaring van het leger. “Dit heeft zeer serieuze implicaties met mogelijke ernstige gevolgen voor het land.” Op welke gevolgen het leger precies doelt is niet duidelijk.

Spanning tussen politiek en leger over memo aan VS

Een gebeurtenis die de spanning tussen regering en leger de laatste tijd deed oplopen is de zaak rond de voormalige Pakistaanse ambassadeur in Washington, Hussain Haqqani. Hij zou een memo hebben verstuurd naar de Amerikaanse militaire top waarin de VS om hulp worden gevraagd om een eventuele staatsgreep te voorkomen. In ruil – aldus het memo - zou de regering een deel van de machtige militaire inlichtingendienst ISI willen ontmantelen. De VS verdenken de ISI van steun aan de onder meer de Talibaan in Afghanistan.

    • Pim van den Dool