Deze getraumatiseerde hond zwom voor hulp naar een kajak

Hond

Het lijkt een verhaal met een goede afloop: een gewonde hond zwemt urenlang door het water, op zoek naar hulp. Hij vindt uiteindelijk een man in een kajak, die hem aan boord neemt en zich over het dier ontfermt. Helaas is de aanleiding een stuk droeviger.

Toen onderstaand filmpje zaterdag op YouTube verscheen, was nog onduidelijk wat er precies aan de hand was. De uploader was die dag in de Golf van Mexico, bij de kust van Florida, aan het kajakken. Hij filmt zijn vistripjes meestal - voor het geval hij iets groots binnenhengelt, zoals deze keer.

Rond 0:34 in het filmpje verschijnt er plotseling iets achter hem in het water. Het blijkt een hond, een kortharige Vizsla, die kletsnat en hevig bibberend aan boord getrokken wordt.

Waar de hond vandaan kwam en wat er gebeurd is met zijn baasje, werd pas duidelijk toen de beelden al op internet stonden. De hond, genaamd Barney, was afgelopen zaterdagmiddag gaan lopen met zijn eigenaar, de 53-jarige Donna L. Chen, toen ze werden aangereden door een man die dronken achter het stuur zat. Chen overleefde de klap niet. Barney ging wanhopig op zoek naar hulp - of naar een vorm van menselijk contact, of misschien vluchtte hij juist weg van de plek des onheils, we weten tenslotte niet wat hij dacht. Maar hij belandde dus na lang zwemmen in de kajak.

Volgens de politie raakte de 22-jarige dronken bestuurder niet alleen de vrouw en haar hond, maar ook enkele verkeersborden en paaltjes. Hij raakte zwaargewond, net als zijn 24-jarige mannelijke medepassagier. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Vanzelfsprekend hangt de beschonken bestuurder onder meer een aanklacht wegens doodslag boven het hoofd.

Het ongeluk gebeurde in Siesta Key, een dorpje aan de kust van Florida (kaart). Ongeveer een mijl verderop (dat is 1,6 kilometer) vond de zwemmende hond de kajak.

Barney is teruggebracht naar de familie waar hij thuishoort. “Ik kan me voorstellen dat ze hem daar heel hard nodig hebben nu”, zegt de man die hem op het water vond.

    • Peter Zantingh