De wederopbouw van Haïti vordert traag

Meer dan een half miljoen Haïtianen leven twee jaar na de aardbeving nog steeds onder zeildoek.

Twee jaar na de aardbeving in Haïti vordert de wederopbouw in het zwaar getroffen land traag. Dat stelt hulporganisatie Oxfam Novib in een gisteren gepubliceerd rapport.

Volgens Oxfam leven meer dan een half miljoen mensen nog in tenten en onder zeildoek. De helft van het puin is nog niet opgeruimd. De meeste Haïtianen hebben ook nog geen stromend water, toilet of toegang tot een arts, en cholera is nog altijd een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Bovendien is meer dan 70 procent van de beroepsbevolking werkloos of heeft te weinig werk en 45 procent van de bevolking heeft niet voldoende te eten.

Oxfam dringt er bij donoren op aan dat ze toegezegde fondsen voor de wederopbouw snel vrijgeven. Tot nu toe is nog maar 43 procent van de beloofde 4,6 miljard dollar uitbetaald. In de grafiek is te zien dat donoren in 2010 maar 75 procent van de door de Verenigde Naties gevraagde hulp leverden. In 2011 was dat nog minder, namelijk 60 procent.

In april vorig jaar werd de politiek onervaren Michael Martelly tot nieuwe president van Haïti gekozen. Toen werd al duidelijk dat hem een loodzware taak wachtte. De wederopbouw na de verwoestende aardbeving kost miljarden. Bovendien moest er een oplossing worden gevonden voor de dodelijke cholera-epidemie die sinds oktober vorig jaar al meer dan vijfduizend levens eiste.

Morgen is het precies twee jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen meer dan 350.000 mensen om het leven. (NRC)

Lees het hele rapport ‘Haiti, the slow Road to Reconstruction, Two Years after the Earthquake’ op www.oxfamnovib.nl