CES 2012: levende foto’s van de Lytro

Het is vreemd, het is vierkant en je maakt er ‘levende’ foto’s mee die je naderhand nog kunt scherp stellen: de Lytro. Er is al veel gesproken over deze camera, maar op de Consumer Electronics Show kun je een vroege versie van toestel uitproberen. Op de foto’s die je met een Lytro maakt is naderhand nog

Het is vreemd, het is vierkant en je maakt er ‘levende’ foto’s mee die je naderhand nog kunt scherp stellen: de Lytro. Er is al veel gesproken over deze camera, maar op de Consumer Electronics Show kun je een vroege versie van toestel uitproberen. Op de foto’s die je met een Lytro maakt is naderhand nog het focuspunt aan te passen. Dat kan de maker van de foto doen, maar ook degene die de afbeelding  (online) bekijkt. Het resultaat is een ‘levend’ plaatje gemaakt door een bijzonder toestel.

Hoe het werkt: een light field camera legt meer informatie vast dan een reguliere camera: de richting van de lichtbundels wordt opgevangen in een nieuw soort sensor. Gewone camera’s tellen al het licht bij elkaar op en interpreteren op één manier. Door middel van slimme software worden die extra gegevens opgeslagen samen met de gewone pixels. Het stelt je in staat om naderhand nog niet-destructieve bewerkingen op het beeld te doen.

Binnenkant van de Lytro cameraBinnenkant van de Lytro camera

De techniek is al een paar jaar oud, maar nu voor het eerst toegepast in een consumentencamera.Lees hier de afstudeerscriptie van oprichter Ren Ng, uit 2006. In dat jaar waren nog supercomputers nodig om de lichtbundels te berekenen, tegenwoordig past de technologie in een apparaat met de omvang van een doosje tandpasta.

Op de beursvloer werkt Lytro werkt naar behoren. Voor het juiste resultaat moet je wel foto’s maken met een groot verschil in diepte; bijvoorbeeld van een persoon die naar de camera wijst. Het scherm is piepklein en de knoppen (voor zoom) zijn erg goed verstopt onder het grijze oppervlak. Dat ziet er sierlijk uit, maar echt intuïtief werkt het niet, net zoals de bedieningsmenu’s. Lytro wil de testfoto’s niet publiek maken voordat het toestel in de winkels ligt, hoewel daar weinig mis mee leek te zijn.

Dat mag de pret - en de prijs - niet drukken: 399 dollar voor de instapversie met 8 GB geheugen, goed voor 350 foto’s. De 16 GB variant kost 499 dollar. De Lytro ligt als gezegd nog niet in de winkels maar is al wel te bestellen op de Lytro-site. 

Voor wat  ’levende’ demofoto’s zie http://www.lytro.com/living-pictures/2326
    • Marc Hijink