Das machen Wir hier nicht

‘Nein!”, antwoordde de serveerster, toen wij vorige week, tijdens een korte familievakantie in Duitsland, vroegen om een glas kraanwater. „Das machen wir hier nicht.” Nou zijn er wel meer restaurants die liever geen gratis leidingwater serveren, maar onze dochter, zo legden wij de kelnerin verontschuldigend uit, vond het magnesiumrijke bronwater dat we zojuist besteld hadden niet lekker. En na twee flesjes appelsap vonden wij het wel mooi geweest. Vandaar. Maar de serveerster was onvermurwbaar. Ze kon er echt niet aan beginnen. „Ist das wasser hier, uh vielleicht uh ungesund?” vroeg ik in al mijn naïviteit. „Nein!”, knalde de serveerster. Wat wij namelijk moesten begrijpen, is dat hier regelmatig groepen van twintig Holländer kwamen en die bestelden dan allemaal – ze sloeg de blik ten hemel – een glaasje water. Ze stampte ervandoor, ons achterlatend met een implosieve combinatie van schaamte en woede.

Het kwam niet meer goed tussen ons en de kelnerin. Toen ik even later een bromvlieg aantrof in mijn wijn zei ze vormelijk dat ze dat betreurenswaardig vond, maar ze maakte geen aanstalten om een nieuw glas te gaan halen. En iets in haar rug verried dat het ons verdiende loon was.

De kalbsfrikadellen met pasta en tomatensaus die dit gemütliche type ons voorzette, waren overigens verdraaid lekker. En de tagliatelle was vers. En de saus huisgemaakt. En dat voor 12,40 euro. Geen geld, vonden wij, als rechtgeaarde Holländer.

Snij een ui heel fijn en fruit die een minuut of tien in een scheut olijfolie. Roer er dan een stuk of zeven fijngesneden salieblaadjes door, plus de geperste knoflook en bak dit kort mee. Doe dit alles bij het kalfsgehakt, maal er flink wat zwarte peper over, voeg zout toe, plus twee eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, een ei en de verkruimelde boterham en meng alles goed.

Maak er (kleine) gehaktballetjes van, duw deze een beetje plat en bak ze aan beide zijden bruin in een mengsel van boter en olijfolie. Zet dan het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat ze in ongeveer 20 minuten gaar worden (keer ze halverwege even om). Hevel de frikadellen plus wat braadvet over naar een andere pan en hou ze warm, terwijl u een eenvoudige tomatensaus maakt.

Fruit in het achtergebleven vet een uitje en voeg een blik kleingesneden tomaten toe. Breng op smaak met zout en peper, een snuf suiker en eventueel een scheutje wijn of room. Laat de saus even pruttelen. Kook de pasta. Doe wat tagliatelle op een bord, lepel er tomatensaus over en leg daar drie kalfsgehaktballen bovenop. Schaaf er ten slotte een paar grove flinters parmezaan over.

Thuiskok heeft doordeweeks vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (maandag), Menno Steketee (dinsdag), Roos Ouwehand (woensdag), Joël Broekaert (donderdag) en Joep Habets (vrijdag).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Roos Ouwehand