Dag van begin opstand (#25jan) nationale feestdag Egypte

Duizenden mensen gingen op 25 januari 2011 in Kairo de straat op om te demonstreren tegen het regime van Mubarak. Foto Reuters

In Egypte is 25 januari, de dag waarop vorig jaar de volksopstand tegen oud-president Mubarak begon, uitgeroepen tot nationale feestdag. Activisten refereren op internet nog dagelijks aan die bijzondere dag van 25 januari 2011.

Op YouTube zijn tal van ‘tribute’-video’s die te vinden die de dag van 25 januari 2011 verheerlijken. Ook op Twitter worden onder de hashtag #25jan nog bijna continu berichtjes geplaatst die aan het begin van de Egyptische revolutie herinneren.

Hieronder een legendarisch filmpje van 25 januari vorig jaar, waar demonstranten voor een militair voertuig gaan staan. De beelden roepen herinneringen op aan de protesten op het Tiananmenplein in Beijing uit 1989:

Opmerkelijk is dat de militaire leider van Egypte, veldmaarschalk Hussein Tantawi, degene is die de nationale feestdag vandaag afkondigde. Het huidige militaire regime was nauw verweven met de regering van Mubarak en vorig jaar sprak Tantawi in de rechtbank in Kairo nog zijn bewondering voor Mubarak uit. Egyptische activisten hebben dan ook opgeroepen 25 januari opnieuw de straat op te gaan. Ditmaal om te betogen tegen de militaire machthebbers.

    • Pim van den Dool