CDA wil de koers gaan verleggen

Regeringspartij CDA wil de koers verleggen. Zij moet meer afstand nemen van het eigen kabinet. Zo moet de „perverse” hypotheekrenteafrek worden aangepakt. De partij kan niet meedoen aan polarisatie, want „de multiculturele samenleving is geen mislukking”. Het CDA moet zich nog kritischer gaan opstellen ten aanzien van gedoogpartner PVV.

Dat is volgens bronnen in de partijtop de kern van het rapport van het Strategisch Beraad, de commissie die de nieuwe partijlijn van het CDA voor de komende tien à vijftien jaar heeft uitgewerkt.

Het partijbestuur van het CDA is gisteren op een geheime locatie in Utrecht geïnformeerd over de nieuwe koers van de partij. De bestuursleden kregen het 23 pagina’s tellende conceptrapport een half uur voor aanvang te lezen, en moesten het daarna weer inleveren.

Bronnen binnen het Strategisch Beraad en het kabinet bevestigen desondanks dat het rapport is opgebouwd rond acht grote thema’s die Nederland de komende jaren gaan bepalen. Twee daarvan – de woningmarkt en de multiculturele samenleving – zijn in het bijzonder politiek gevoelig.

De gedoogpartners hebben afgesproken dat er niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek. Het Beraad vindt de huidige maatregel echter pervers omdat het de verkeerde prikkels geeft. De belastingmaatregel zorgt er volgens de commissie voor dat huiseigenaren zoveel mogelijk proberen te lenen, met alle risico’s van dien. Daarmee gaat de maatregel aan het doel voorbij om zoveel mogelijk Nederlanders in staat te stellen een woning te bezitten.

Het Strategisch Beraad neemt ook afstand van de eigen vicepremier Maxime Verhagen, die vorige week liet weten toch niet de nieuwe partijleider te willen worden. Verhagen vindt de multiculturele samenleving mislukt, maar volgens de commissie is „de aanwezigheid van allochtonen in onze samenleving juist geen probleem”, volgens een bron met kennis van het rapport. „En polarisatie zoals de PVV voorstaat is ongewenst.”

De interne partijdiscussie zet extra druk op de onderhandelingen binnen het kabinet over mogelijk nieuwe bezuinigingen. Het CDA wilde de inhoud van het rapport tot volgende week vrijdag geheimhouden. Pas dan zou commissievoorzitter Aart-Jan de Geus, oud-minister van Sociale Zaken, de inhoud presenteren. Een dag later volgt een ingelast partijcongres om de bevindingen kracht bij te zetten.

De nieuwe partijvoorzitter stelde het Strategisch Beraad in om de partij na vier verloren verkiezingen op rij te vernieuwen. Van de commissie zijn 22 CDA’ers van buiten Den Haag lid, onder wie wethouders, academici, ondernemers en voorlichters.

    • Freek Staps