Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

CDA maakt zich op voor ruk naar links - ‘straks twee CDA’s’

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom presenteert Aart Jan de Geus als voorzitter van het strategisch beraad. Onder zijn leiding zal het beraad een koers voor de komende tien jaar uitzetten voor het CDA. Foto NRC / Roel Rozenburg
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom presenteert Aart Jan de Geus als voorzitter van het strategisch beraad. Onder zijn leiding zal het beraad een koers voor de komende tien jaar uitzetten voor het CDA. Foto NRC / Roel Rozenburg CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom presenteert Aart Jan de Geus als voorzitter van het strategisch beraad in juni vorig jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het CDA maakt zich op voor een ruk naar links en wil op cruciale punten afstand nemen van het huidige kabinetsbeleid. Aanpassing van de hypotheekrenteaftrek is ‘onvermijdbaar’ en er moet meer aandacht komen voor duurzaamheid. Dat staat in conceptstukken van het zogeheten strategisch beraad van de partij, een commissie die nadenkt over de koers voor de komende tien jaar. Dat schrijft het AD vandaag op basis van ingewijden.

Ook zou er minder aandacht moeten zijn voor culturele verschillen tussen allochtonen en autochtonen. De definitieve visie moet 21 januari worden gepresenteerd op het partijcongres.

Het is nog maar de vraag in hoeverre werk kan worden gemaakt van deze visie. De VVD is bijvoorbeeld fel tegen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. PVV-leider Geert Wilders heeft al gedreigd met nieuwe verkiezingen als de regeling wordt aangepast.

De toekomstvisie is mede opgesteld op initiatief van CDA-voorzitter Ruth Peetoom. De visie zou al een rol gaan spelen bij de onderhandelingen over extra bezuinigingen in februari.

Een lid van het strategisch beraad:

“Het zou mooi zijn als de huidige CDA-ministers onze bevindingen omzetten.”

De wensen van het beraad botsen ook met het kabinetsbeleid als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het beraad wil de uitstoot verder terugdringen, terwijl het kabinet de doelstellingen naar beneden heeft bijgesteld.

Er zijn straks twee CDA’s: één bestuurt het land, de ander zegt dat het land er op termijn anders uit kan zien

NRC-redacteur Freek Staps schreef eerder al dat Peetoom aankondigde dat er “licht (zal) zitten” tussen de oordelen van het strategisch beraad en het kabinetsbeleid op het gebied van de zorg, de arbeidsmarkt en de woningmarkt.

“Anders gezegd: er zijn straks twee CDA’s. Eén zit in het kabinet, bestuurt nu het land. En de ander zegt dat het land er op termijn anders kan uit zien. Op korte termijn is die eerste groep machtiger. Op lange termijn trekt de partij een andere kant op. Verhagen is aanvoerder van die groep van vandaag. Door zijn aankondiging niet beschikbaar te zijn voor het CDA van morgen, heeft hij zijn handen vrij om vicepremier te blijven en de gemaakte afspraken binnen het kabinet uit te voeren en te verdedigen.”

Vanmiddag in NRC Handelsblad meer over het CDA en de ruk naar links.