Kerngeleerde omgebracht in Teheran - ‘het werk van Israël’

In Teheran is een nucleaire geleerde van de universiteit om het leven gekomen bij een bomaanslag. Een man op een motor bevestigde de bom aan de zijkant van zijn auto. Ook een andere inzittende van de auto kwam om het leven.

In this photo provided by the semi-official Fars News Agency, people gather around a car as it is removed by a mobile crane in Tehran, Iran, Wednesday, Jan. 11, 2012. Two assailants on a motorcycle attached magnetic bombs to the car of an Iranian university professor working at a key nuclear facility, killing him and wounding two people on Wednesday, a semiofficial news agency reported. (AP Photo/Fars News Agency, Mehdi Marizad)
In this photo provided by the semi-official Fars News Agency, people gather around a car as it is removed by a mobile crane in Tehran, Iran, Wednesday, Jan. 11, 2012. Two assailants on a motorcycle attached magnetic bombs to the car of an Iranian university professor working at a key nuclear facility, killing him and wounding two people on Wednesday, a semiofficial news agency reported. (AP Photo/Fars News Agency, Mehdi Marizad) De getroffen auto wordt weggetakeld. Foto AP / Fars / Mehdi Marizad

In Teheran is een kerngeleerde van de universiteit om het leven gekomen bij een bomaanslag. Een man op een motor bevestigde de bom aan de zijkant van zijn auto. Het is een kopie van eerdere aanslagen op mensen die betrokken zijn bij het Iraanse nucleaire programma.

Ook een andere inzittende van de auto kwam om het leven en een derde slachtoffer raakte gewond, melden de internationale persbureaus. Vermoedelijk waren zij bewakers van de eerste man.

De aanslag lijkt sterk op eerdere aanslagen op mannen met soortgelijke functies, zoals die in 2009 en 2010 plaatsvonden. Ook dit jaar werd er een nucleaire wetenschapper gedood in Teheran. De man die vandaag omgebracht is, had een belangrijke rol in het nucleaire programma van Iran, legt onze correspondent Thomas Erdbrink uit:

“Hij was het assistent-hoofd van de fabriek die bezig is met het verrijken van uranium. Daarnaast was hij bezig met een project dat focust op het maken van een beschermende laag voor de binnenkant van centrifuges. Die centrifuges worden dan gebruikt om uranium op te werken.”

Een regeringsfunctionaris in Teheran maakte ook de vergelijking met de eerdere aanslagen op nucleaire wetenschappers. Net als toen is dit het werk van Israël, zei hij. “Het was een magnetische bom, zoals ook bij de eerdere aanslagen het geval was. Dit is het werk van Zionisten.”

dat zijn beschuldigingen die vanuit meerdere hoeken komen, zegt Erdbrink:

“Ook de vicepresident zegt dat dit het werk is van Israel en ‘zij die zeggen tegen terrorisme te zijn’: Amerika dus. Bij vorige aanslagen zei hij dat ook. Israël en de VS ontkennen verantwoordelijkheid, maar het past wel in het algemene plaatje van mysterieuze explosies op gasleidingen, industriegebieden en nucleaire bases. Iraniërs zelf zouden weinig te winnen hebben met het plegen van dit soort aanslagen.”

Op deze Iraanse website staat een foto van het slachtoffer. Hier zijn meer foto’s te zien van de aanslag.