Bøkko wil Mueller op ijs

De Noorse schaatser Håvard Bøkko dreigt naar de rechter te gaan. Hij wil zijn coach Peter Mueller op het ijs.

Zomaar een terloopse uitspraak van voormalig schaatskampioen Rintje Ritsma, analist voor de NOS-televisie bij de EK allround in Boedapest. „Een coach op de kruising kan net het verschil maken tussen wel of geen succes.”

Of het verschil maakte welke TVM-coach Sven Kramer coachte en wie Jan Blokhuijsen tijdens hun beslissende rit op de afsluitende tien kilometer, luidde de vraag. Ritsma kon zich vinden in de keuze van Gerard Kemkers voor nummer één Kramer en Bart Veldkamp voor Blokhuijsen, tweede in het klassement. Twee coaches van één commerciële ploeg op het ijs, in Noorwegen kunnen ze er voorlopig alleen maar van dromen.

Håvard Bøkko is sinds 2007 de enige buitenlandse schaatser die enigszins het spoor van Kramer kan volgen op de allroundtoernooien. De Noorse kopman komt dit seizoen uit voor de nieuwe commerciële ploeg CBA, van eigenaar Rolf Hauge en coach Peter Mueller. Maar van de Noorse bond mag zijn coach niet op het ijs. De bond wil dat Bøkko zich tijdens de races laat begeleiden door bondscoach Jarle Pedersen. De wereldkampioen op de 1.500 meter weigert dat en rijdt dit seizoen zonder coach op de kruising.

„Dit is een belachelijke situatie”, zegt CBA-eigenaar Hauge. „Bij het EK staan vijf of zes verschillende coaches voor Nederland op het ijs, bij ons is twee blijkbaar al te veel. Voor CBA is dat onacceptabel. Als Peter Mueller niet op het het ijs mag, overwegen wij binnenkort naar de rechter te stappen.”

Bøkko en CBA lieten zich bij de EK adviseren door Ritsma. „We hebben met hem gesproken in Boedapest”, zegt Hauge. „Ritsma heeft in 1995 hetzelfde meegemaakt toen hij een commerciële ploeg begon. Dat is hem gelukt en het Nederlandse schaatsen is er beter van geworden. Dat moet in Noorwegen ook kunnen.” (MS)