Bijna iedereen eet zeewier

De wilde keuken van Wouter Klootwijk. Ned.2, 20.25 - 20.55 uur

Het gaat waarschijnlijk te ver om te zeggen dat Wouter Klootwijk het televisieformat heeft bedacht: de Kracht van de Eenvoudige Vraag.

Maar hij voert het concept wel al enige tijd het beste uit. Vooral omdat alles klopt. De vraag is simpel, maar ook de volharding waarmee hij het antwoord zoekt is robuust in zijn eenvoud, en de beelden zijn sober.

Dat is ook zo in de eerste aflevering van (het derde seizoen van) De wilde keuken. Het begint – na een filmisch, verrassend intro met prachtige muziek – met de constatering dat bijna iedereen bijna elke dag zeewier eet. Huh? Ja, vla, yoghurt, bruine bonen, tandpasta, ham, spuitslagroom: zit allemaal zeewier in. „En we weten niets van zeewier”, constateert Klootwijk om vervolgens op zijn fiets koers te zetten naar Texel. Daar wordt in een laboratorium onderzoek naar wieren gedaan. Zeewier blijkt bindmiddel te bevatten dat in de hele voedingsindustrie wordt gebruikt.

Klootwijk gaat ook naar Ierland, waar zeewier volgens hem lang als voedsel gold voor mensen en dieren – hoewel hij niet echt aannemelijk maakt dat Ieren ooit op grote schaal zeewiergelei aten. Ierse zalmkwekerijen gebruiken nu wel zeewier. Als schoonmaakmiddel (wieren maken plant van vispoep) én visvoer (zit veel eiwit in). Klootwijk krijgt een toekomst voorgespiegeld waarin wier de proteïne in veevoer is – met op de achtergrond tevreden zeewier etende varkens.

Elsje Jorritsma

    • Elsje Jorritsma