Albayrak ziet haar gelijk bevestigd

Nurten Albayrak had niet op non-actief gesteld mogen worden, vindt de rechter. Maar gaat ze ook terug naar het COA? Daarover moet Ella Kalsbeek beslissen.

Zit Nurten Albayrak komende maart weer achter haar vertrouwde directeurstafel in de Rijswijkse kantoorflat van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, zoals ze zelf graag wil?

Niet als het aan sommige politici ligt. Verscheidene Kamerleden namen gisteren in harde bewoordingen afstand van de uitspraak van het Haagse gerechtshof, dat oordeelde dat zij onterecht op non-actief was gesteld. PVV’er Sietse Fritsma noemde het een „gotspe” dat „iemand die zichzelf heeft verrijkt ten koste van de belastingbetaler”, naar haar oude werkplek zou mogen terugkeren.

D66-Kamerlid Gerard Schouw reageerde ook negatief. Hij twitterde: „Albayrak door een kierende deur terug bij het COA. Onbestaanbaar omdat Leers ‘save case’ beloofde. Leers moet de Kamer snel uitleg geven!” En scheidend PvdA-Kamerlid Hans Spekman schreef: „Nurten Albayrak mag van de rechter weer aan de slag bij het COA. Dat is dan zo. Ik mag hopen dat ze niks te doen krijgt. Genoeg fout gedaan.”

Albayrak zelf reageert via de telefoon onaangedaan op de kritiek. „Het is aan politici om politiek te bedrijven”, zegt ze. „Gelukkig leven we in een rechtsstaat, en is er een scheiding der machten. Ik vond een eerder vonnis in mijn zaak ook niet leuk. Dat was toen de kortgedingrechter mij ongelijk gaf. Daar heb ik mij ook aan gehouden.”

Inhoudelijk zegt Albayrak over de kritiek van Fritsma: „Ik weet niet precies waarop wordt gedoeld met zelfverrijking. Maar als het gaat om het salaris dat ik van het COA kreeg en de dienstauto van hetzelfde COA, is het vonnis van gisteren glashelder. Op basis van extern onderzoek van zowel KPMG als de Rijksauditdienst oordeelde de rechter dat daarmee niets aan de hand is. Ook wat dat betreft kan ik weer aan het werk.”

Maar er was meer aan de hand. Naar aanleiding van een NOS-uitzending over vermeend „despotisch gedrag” van Albayrak, gelastte minister Leers een uitgebreid onderzoek. COA-medewerkers kregen de afgelopen maanden via diverse kanalen de gelegenheid te reageren op het werkklimaat en de bestuursstijl van Albayrak. In maart zal het rapport daarover klaar zijn. Spekman twitterde gisteren: „Ik heb al meer dan een jaar contact met nu bijna 100 medewerkers. Met zoveel oprechte angst zit het goed fout.”

Albayrak ziet de conclusies van het rapport naar de vermeende angstcultuur echter met vertrouwen tegemoet. Dat doet ze onder meer op basis van het verloop van de laatste rechtszitting. „De vertegenwoordiger van het COA is toen op geen enkele manier vooruitgelopen op mogelijke negatieve conclusies. Dat terwijl net daarvoor een uitgebreide enquête door het COA onder de 2.000 medewerkers was afgerond. Als die negatief was uitgepakt voor mij, had ik daar tijdens de rechtszitting ongetwijfeld iets van gemerkt.”

Degene die formeel over de vraag gaat of Albayrak straks inderdaad naar Rijswijk zal terugkeren, is een voormalig politica. De bal ligt nu bij oud-staatssecretaris en oud-Tweede-Kamerlid Ella Kalsbeek (PvdA). Zij werd door Leers gevraagd om de lopende zaken van raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans over te nemen. Die was, hangende het onderzoek, tijdelijk teruggetreden. Kalsbeek moet nu beslissen, in samenspraak met Leers en interim-manager Harry Paul. Een COA-woordvoerder zegt dat Kalsbeek in het buitenland is en nog niet wil reageren.

„Formeel heeft Kalsbeek de vrijheid om toch iemand anders te zoeken”, zegt Albayrak. „Maar ook in dit opzicht is het vonnis [...] helder. De rechter stelt dat er materieel geen verschil bestaat tussen het werk dat ik deed [...] en dat van de bestuursvoorzitter die het COA moet gaan leiden.” De oude functie van Albayrak (algemeen directeur) is onlangs vervallen. Normaal gesproken zou zij bestuursvoorzitter zijn geworden.

Albayrak heeft als terugkeerdatum 1 maart in haar agenda staan. Ze verwacht dat de komende weken de laatste moeilijkheden uit de weg worden geruimd. „Waar een wil is, is een weg”, zegt ze.

    • Kees Versteegh