Ajax-AZ alleen voor 12 jaar en jonger

Na lang tobben is Ajax eruit. Alleen kinderen tot 12 jaar en hun begeleiders mogen aanwezig zijn bij de bekerwedstrijd Ajax-AZ die volgende week donderdagmiddag overgespeeld wordt in de Arena in Amsterdam. De toegang is gratis. Dat heeft de voetbalbond KNVB gisteren op verzoek van Ajax besloten.

Het duel tussen Ajax en AZ werd op 21 december gestaakt, nadat een Ajax-hooligan het veld was op gerend en AZ-keeper Esteban had aangevallen. AZ weigerde daarna verder te spelen. De KNVB besloot daarop dat de wedstrijd in zijn geheel en zonder publiek overgespeeld moet worden.

Maar Ajax zag het niet zitten om in een leeg stadion te voetballen. De club stelde daarom – naar Turks voorbeeld – voor om alleen kinderen en vrouwen toe te laten tot de wedstrijd. Het COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen, wilde dat ook homo’s bij de wedstrijd aanwezig zouden mogen zijn. Deze voorstellen hebben het volgens de KNVB niet gehaald omdat ze in strijd zouden zijn met de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

De KNVB wil met het toelaten van alleen kinderen het „educatieve karakter van de wedstrijd benadrukken”. Basisscholen en sportverenigingen uit heel Nederland kunnen zich via de officiële website van Ajax aanmelden. De scholen en sportclubs krijgen naast toegangskaarten een lespakket over voetbalveiligheid. Aan de poorten van het stadion zijn geen kaartjes verkrijgbaar.

Basisscholen in een straal van tien kilometer krijgen een uitnodiging van Ajax om bij de wedstrijd aanwezig te zijn. De club zet maximaal 40 bussen in om kinderen van deze scholen kosteloos op te halen en na afloop van de wedstrijd terug te brengen. Per zes kinderen mag er een begeleider mee. Financieel-directeur van Ajax Jeroen Slop hoopt dat zoveel mogelijk scholen van het initiatief gebruik zullen maken, zodat de wedstrijd een „schoolvoorbeeld” wordt.

Op basisschool de Tamboerijn in Amsterdam-Zuidoost is het voorstel enthousiast ontvangen. Het uitje wordt in het lesprogramma geïntegreerd. „Het is leerzaam voor de kinderen want voetbalsupporters geven doorgaans niet het goede voorbeeld. We zijn al aan het kijken welke ouders mee kunnen”, zegt directeur Ingrid Tunnissen. Bovendien krijgen kinderen uit arme gezinnen volgens haar zo de kans om eens zo’n wedstrijd bij te wonen. „Wij gaan er een groot feest van maken.”