Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Advies Inspectie Gezondheidszorg: verwijder PIP-borstimplantaten

De Franse dokter Denis Boucq tekent lijnen op de borsten van een vrouw met PIP-borstimplantaten alvorens deze te verwijderen. Foto AFP / Sebastien Nogier

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) adviseren alle vrouwen met borstimplantaten van de merken PIP- of M-Implants om deze te laten verwijderen. Duizend tot veertienhonderd vrouwen in Nederland hebben de implantaten, die een verhoogde kans op scheuren en lekken geven.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg schrijft op haar website:

De inspectie en de NVPC adviseren vrouwen die een PIP- (of M-Implants) prothese hebben om die te laten controleren op scheuren en lekkages. Aanbevolen wordt om dit te doen via een onderzoek met MRI. Indien er een scheur is, moet de prothese worden verwijderd. Als er geen scheur aantoonbaar is, is het raadzaam, zo stelt de NVPC, om alsnog de protheses te laten verwijderen.

Het verwijderen van de implantaten wordt vergoed door de zorgverzekering. Het plaatsen van nieuwe implantaten wordt alleen vergoed als dat medisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld na borstkanker. Wie de implantaten laat zitten, moet zich regelmatig laten controleren.

De meeste vrouwen in Nederland met dubieuze implantaten, hebben inmiddels een oproep gekregen om zich te laten controleren, zegt de IGZ.

Tienduizend Franse vrouwen kregen advies om implantaten te verwijderen

De implantaten zijn in het nieuws sinds tienduizend Franse vrouwen vorige maand het advies kregen ze preventief te laten verwijderen. De producent, het Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP), zou een siliconen van mindere kwaliteit hebben gebruikt, wat een hoger risico geeft op scheuren en lekken.

Franse gezondheidsautoriteiten hebben een verhoogd risico op lekken vastgesteld. Maar volgens de Australische toezichthouder TGA is er geen reden voor alarm. Dat bureau rekent voor dat van de 9.054 PIP-implantaten die tussen 2002 en 2011 in Australië zijn gebruikt, er bij 37 een breuk is geconstateerd. Dat komt neer op een volgens de TGA niet alarmerend percentage van 0,4. Uit Brits en Australisch onderzoek van de gebruikte industriële siliconen blijkt volgens de TGA dat deze niet giftig zijn voor de mens als ze in contact komen met de huid.

Ook in andere landen leidden de Franse borstprotheses met industriële siliconen tot onrust. De Britse regering sommeerde vorige week privé-klinieken om gedetailleerde informatie te geven over scheuren en breuken. In Colombia heeft de regering, in navolging van Frankrijk en Venezuela, gezegd dat vrouwen met borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP deze op kosten van de staat kunnen laten verwijderen. Ongeveer de helft van de PIP-productie is uitgevoerd naar Latijns-Amerika.