Zware aardbeving Sumatra - tsunami-waarschuwing ingetrokken

Een aardbeving met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter vond vanochtend vroeg lokale tijd plaats aan de westkust van Sumatra. De Indonesische overheid gaf hierop een tsunami-waarschuwing af, maar dat gevaar is geweken.

Lokale autoriteiten spreken niet van van slachtoffers of ernstige schade op het Indonesische eiland, zo meldt persbureau Reuters. Volgens de Amerikaanse geologische website USGS vond de aardbeving plaats om 18.37 en lag het epicentrum op 105 kilometer van Sumatra, ongeveer 423 ten zuidwesten van Banda Aceh. De diepte van de beving is ongeveer 33 kilometer. De zwaarte van de beving werd eerder geschat op 7.6 op de schaal van Richter, maar is inmiddels naar beneden bijgesteld.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Magnitude of Indonesia quake was downgraded to 7.1 from 7.6. USGS magnitude is still 7.3

Het Pacific Tsunami Warning Center meldde vanavond dat er bij een beving die boven een sterkte van 7.0 altijd een kleine kans bestaat op een tsunami:

“Er is een hele kleine mogelijkheid dat een lokale tsunami ontstaat die de kust treft op maximaal honderd kilometer van het epicentrum van de aardbeving gezien de kracht hiervan. De autoriteiten in deze regio moeten hiervan op de hoogte worden gebracht. “

Ooggetuigen: ‘mensen renden gebouwen uit’

Volgens ooggetuigen zakte het waterpeil van de zee bij het strand van Banda Aceh vlak na de aardbeving, net zoals dit bij de vernietigende beving van 2004 gebeurde. Toen het nieuws over de beving vandaag de lokale bevolking bereikte in Banda Aceh sloegen mensen rennend op de vlucht uit gebouwen, zo melden de getuigen.

Twitter avatar RodrigoEBR Rodrigo Javier Local people in Banda Aceh ran away in panic from buildings after news of the quake -Reuters

In 2004 is dit gebied getroffen door een aardbeving met een kracht van 9.1 op de schaal van Richter, een van de zwaarste bevingen die ooit is waargenomen. Hierbij zijn ruim 200.000 mensen om het leven gekomen.

In oktober 2010 vond een zware beving plaats nabij de Mentawai-eilanden. Deze is gemeten op een kracht van 7.7. Over een gebied van twintig dorpen kwamen hierbij zeker 435 mensen om.

Indonesië wordt relatief vaak getroffen door hevige aardbevingen en vulkanische uitbarstingen. De oorzaak hiervan is dat het land is gelegen in een regio met een flink aantal breuklijnen die zich in de Stille Oceaan bevinden.


Grotere kaart weergeven

    • Annemarie Coevert