Zonderland verslaat Wammes op meerkamp en heeft Spelen in zicht

Zonderland tijdens de meerkamp in Londen vandaag. Foto Reuters / Eddie Keogh

Epke Zonderland heeft vandaag een grote stap gezet richting de Olympische Spelen. Hij versloeg Jeffrey Wammes op de meerkamp, die daarmee zijn hoop op Londen zag vervliegen.

De twee moesten vandaag in de North Greenwich Arena laten zien dat ze aan de eisen van het IOC en de internationale turnbond FIG voldoen. Opvallend was dat de 25-jarige Zonderland juist op de rekstok, zijn favoriete onderdeel, punten liet liggen (beelden bij de NOS). Maar Zonderland deed het in het algemeen wel beter: hij had na de zesdelige meerkamp een totaal van 84.631 punten, Wammes kwam op 82.881.

Voor Wammes lijkt het doek daarmee gevallen. Hij moest hopen op een ongewoon slechte dag van Zonderland of zelf zo goed presteren dat hij daarmee een medaille zou hebben gewonnen op het WK in Tokio. Dat is, nu hij achter zijn concurrent is geëindigd in de eindstand, niet het geval.

Als beiden inderdaad zoals verwacht aan de eisen voldoen (vanavond wordt dat duidelijk), dan wijst de gymnastiekbond KNGU het ticket toe. Voor de wedstrijd van vandaag was al bekend dat ze dan gaan voor de man die de beste medaillekansen heeft. Dat is, ook op basis van resultaten uit het verleden, Zonderland. Hij won twee maal WK-zilver op de rekstok.

    • Peter Zantingh