Winstwaarschuwing Philips

Frans van Houten is nog geen jaar bestuursvoorzitter van elektronicaconcern Philips en nu al toe aan zijn derde winstwaarschuwing.

Elektronicaconcern Philips heeft vanmorgen een winstwaarschuwing gegeven. Topman Frans van Houten zegt dat het vierde kwartaal van 2011 „teleurstellend” is verlopen.

Van Houten is sinds april vorig jaar bestuursvoorzitter en moet nu al zijn derde winstwaarschuwing geven. Na tegenvallers in de tv-divisie en bij de halfjaarcijfers wordt nu gewaarschuwd voor een zwak vierde kwartaal. De doelstellingen voor 2013 – winst van 10 procent; nu 7 à 8 procent – blijven wel overeind en eind van deze maand komt Philips met definitieve jaarcijfers over 2011.

De tegenvallende resultaten worden met name veroorzaakt door de slechte macro-economische ontwikkeling in Europa. De groei in de eurozone stabiliseert en de ontwikkelingen in de bouw vallen tegen. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de verlichtingstak van Philips weinig kan afzetten in de nieuwbouw.

Daarnaast heeft het concern te maken met stijgende grondstofprijzen die niet kunnen worden verwerkt in de prijzen. De prijs van fosfor is bijvoorbeeld sterk gestegen. Philips gebruikt dit element voor lampen. In de Verenigde Staten is het geen probleem om de prijsverhoging door te berekenen, maar dat lukt niet voor de Europese markt.

„De tegenvallende resultaten van Philips in het vierde kwartaal beloven weinig goeds voor de komende maanden”, zegt analist Victor Bareno van SNS Securities. „De moeilijke marktomstandigheden in Europa verbeteren waarschijnlijk niet op de korte termijn.”

De omzet in de divisie Healthcare blijft achter als gevolg van de zwakke vraag in Europa. Philips spreekt van een „laag enkelcijferige groei” in het vierde kwartaal 2011. Gezondheidszorg is wereldwijd een groeimarkt en daarom zet Philips zijn kaarten steeds meer op de divisie Healthcare.

De gezondheidstak maakt bijna 40 procent uit van de activiteiten van het concern, dat verder bestaat uit een krimpende divisie Consumer Lifestyle (consumentenelektronica, 26 procent), en een weer iets groeiende divisie Lighting (licht, 34 procent). De omzet in Europa van Healthcare staat onder druk doordat veel regeringen in de eurolanden bezuinigen op de gezondheidszorg. Dat heeft direct een effect op de omzet van medische apparaten van Philips.

Ook Lighting heeft te maken met tegenvallers. Daar staat de winstgevendheid onder druk door „incidentele afschrijvingen” op voorraden, en „aanpassingen op de productievolumes”. De winst (ebita) is naar verwachting 3 tot 4 procent, exclusief herstructureringslasten. De verlichtingsdivisie zorgde in 2011 al vaker voor teleurstellingen.

Philips is bezig met een wereldwijde reorganisatie, waarbij 4.500 van 120.580 banen verdwijnen. In Nederland vervallen 1.400 banen, dat is 10 procent van alle Philipswerknemers in Nederland.

De sanering heeft tot een conflict geleid met de bonden. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn mislukt. FNV Bondgenoten beschuldigt Philips van chantage. Bondsbestuurder Ron van Baden verwijt het concern de onderhandelingen over een nieuwe cao en de onderhandelingen over een sociaal plan te willen koppelen.

„De Philipsbazen wilden met vakbonden een cao afsluiten als wij een verslechtering ten opzichte van het huidige sociaal plan zouden accepteren”, zegt Van Baden. „Wij vinden dat onacceptabel.”

Philips was vanochtend de sterkste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het aandeel opende 5,1 procent lager en zakte weg naar een verlies van ruim 7 procent. Aan het begin van de middag noteerde het aandeel 6 procent lager.

    • Cees Banning