Wederopbouw Haïti komt moeilijk van de grond

In this photo taken Jan. 4, 2012 photo, a man displaced by the 2010 earthquake and offered money to relocate salvages his belongings after authorities disassembled tents and shut down the camp near the airport in Port-au-Prince, Haiti. Two years afterwards, more than half a million Haitians are still homeless, and many who have homes are worse off than before the Jan. 12, 2010 quake, as recovery bogs down under a political leadership that has been preoccupied with elections and their messy aftermath. (AP Photo/Dieu Nalio Chery) Een man die dakloos werd na de aardbeving in 2010, moet zijn spullen verhuizen omdat de Haitiaanse autoriteiten het kamp nabij het vliegveld van Port-au-Prince sluiten. Foto AP / Dieu Nalio Chery

Twee jaar na de aardbeving in Haïti, komt de wederopbouw in het zwaar getroffen land traag van de grond. Dat stelt hulporganisatie Oxfam Novib in een vandaag gepubliceerd rapport (pdf).

Meer dan half miljoen mensen zonder huis

De feiten volgens Oxfam:

  • Meer dan een half miljoen mensen verblijven nog in tenten en onder zeildoek.
  • De meeste Haïtianen hebben geen stromend water, toilet of toegang tot een arts. Cholera is nog altijd een grote bedreiging voor de volksgezondheid.
  • Meer dan 70 procent van de arbeidzame bevolking is werkeloos of heeft te weinig werk.

Oxfam dringt er bij donoren op aan dat ze toegezegde fondsen voor de wederopbouw snel vrijgeven. Tot nu toe is nog maar 43% van de beloofde 4,6 miljard dollar uitbetaald.

‘Ergerlijk dat internationale donoren niet over de brug komen met gelden’

Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib:

“De Haïtianen hebben enorme beproevingen doorstaan en zij snakken ernaar om zelf hun leven weer op te bouwen. Het is ergerlijk dat ook nu weer de internationale donoren niet over de brug komen met hun toegezegde hulpgelden, waardoor de wederopbouw gevaar loopt. Maar de Haïtianen kijken ook terecht naar hun nieuwe regering. Hen staat nog een enorme uitdaging te wachten om het land te herbouwen en de structurele armoede in Haïti terug te dringen. Belangrijk is dat de overheid samenwerkt met maatschappelijke organisaties en de mensen niet allen maar als slachtoffers behandelt.”

Politiek onervaren president aan de macht

In april vorig jaar werd de politiek onervaren Michael Martelly tot nieuwe president gekozen. Toen werd al duidelijk dat hem een loodzware taak wachtte. De wederopbouw na de verwoestende aardbeving kost miljarden. Bovendien moest er een oplossing worden gevonden voor de dodelijke cholera-epidemie die sinds oktober vorig jaar al meer dan vijfduizend levens eiste.

Donderdag is het twee jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een allesverwoestende aardbeving waarbij meer dan 350.000 mensen om het leven kwamen.

    • Marije Willems