Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wandelend twitteren, sms’en, whatsappen, mailen. Wil je dood, ofzo?

Weleens iemand zien wandelen terwijl hij aan het ‘teksten’ is op zijn mobiel? Een zombie is er niets bij. Dit soort contactgestoorden zijn zich net zo bewust van hun omgeving als egels die de snelweg oversteken. In New York City belanden er jaarlijks meer dan duizend van op de eerste hulp.

Weleens iemand zien wandelen terwijl hij aan het ‘teksten’ is op zijn mobiel? Een zombie is er niets bij. Dit soort contactgestoorden zijn zich net zo bewust van hun omgeving als egels die de snelweg oversteken. In New York City belanden er jaarlijks meer dan duizend van op de eerste hulp.

Regisseur Casey Neistat heeft daarom een filmpje gemaakt om deze mensen te confronteren met hun gedrag. Hij spreekt in The New York Times de hoop uit dat we meer controle krijgen over ons elektronische leven.

Neistat verlangt naar een samenleving waarin oogcontact, handdrukken en ‘face-to-face’-gesprekken de norm zijn. “Het wordt tijd dat we weer leven in het heden, dat we zijn waar we zijn.”

Een Britse verslaggever van CNN noemde ‘texting while walking’ in 2008 al een “nationale ramp”. 10 procent zou er in Groot-Brittannië een ongelukje door gehad hebben.

Hilarisch is een ander filmpje op YouTube. Op bewakingsbeelden van een overdekt winkelcentrum zien we een vrouw pardoes een kunstvijver inwandelen.

Eerder in deze serie:
Kijkt u naar YouTube? Zwaai dan maar, want YouTube kijkt terug
Sociale media in 2011 cruciaal voor rampen, revoluties en rellen
Facebook verbrokkelt samenleving tot kwetsbare enkelingen
Twitter maakt de mens tot emotioneel wrak
Telecomwaakhond: smartphone-gebruikers hebben lak aan etiquette
Twitter steekt officiële crisiscommunicatie de loef af
Internetgeneratie ondermijnt traditionele bedrijfscultuur