VVD stelt opnieuw derde publieke tv-zender ter discussie

De VVD stelt opnieuw het voortbestaan van het derde publieke net ter discussie. De partij heeft minister Marja van Bijsterveldt (CDA) gevraagd hoeveel het opheffen van een van de publieke zenders oplevert, schrijft het AD vandaag.

Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) zegt in die krant:

“Wij hebben duidelijk voorkeur voor een net minder. We zetten liever in op kwaliteit dan op kwantiteit.”

Van Miltenburg reageert op uitspraken van AVRO-directeur Willemijn Maas in de Volkskrant van zaterdag. Die zei dat de bezuinigingen op de publieke omroep ten koste gaan van de programmering en dat er een grote kans is dat de kijker dat zal merken. Volgens de VVD kan het opheffen van een derde publieke zender een besparing van 90 miljoen euro opleveren.

Televisienet vervalt als aanbod verschraalt

In het regeerakkoord tussen VVD en CDA is afgesproken dat de bezuinigingen van 200 miljoen euro op de omroepen niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit. In het regeerakkoord (PDF) staat het volgende over de bezuinigingen:

Er wordt bezuinigd op de publieke omroep zonder de kwaliteit aan te tasten. Indien hierdoor het aanbod verschraalt vervalt er een televisienet.

Die passage heeft de omroepen vorig jaar klem gezet: zouden zij te hard klagen over verschraling dan zou dat hen direct een tv-net kosten.

Bezuinigingen op de publieke omroep liggen gevoelig binnen de coalitie. Het CDA is altijd voorvechter van het huidige bestel geweest. De VVD wil volgens het eigen verkiezingsprogramma maximaal twee publieke netten die de “marktordening” niet verstoren. Gedoogpartij PVV gaat nog een stapje verder. Volgens die partij is één publieke zender voldoende.

TROS en AVRO geïrriteerd over uitspraken

De TROS en de AVRO reageren in het AD geïrriteerd op de uitspraken van VVD-Kamerlid Miltenburg. AVRO-directeur Willemijn Baas zegt in een reactie:

“Ik heb nooit willen suggereren dat door de bezuinigingen de kwaliteit van de programmering achteruit gaat. Wel dat het onvermijdelijk is dat is dat de tv-kijker er wat van gaat merken.”

    • David Haakman