VVD denkt toch aan schrappen derde net

De VVD stelt opnieuw het voortbestaan van het derde publieke net ter discussie. Dat doet Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) naar aanleiding van uitspraken van AVRO-directeur Willemijn Maas. Die zei zaterdag in de Volkskrant dat de bezuinigingen op de publieke omroep ten koste gaan van de programmering en dat er een grote kans is dat de kijker dat zal merken.

In het regeerakkoord tussen VVD en CDA is afgesproken dat de bezuinigingen van 200 miljoen euro op de omroepen niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit. „Indien hierdoor het aanbod verschraalt vervalt een tv-net”, staat in het akkoord. Die passage heeft de omroepen klemgezet: zouden zij te hard klagen over verschraling dan kost hun dat een tv-net.

De uitspraken van de AVRO-directeur zijn nu voor VVD’er Van Miltenburg reden de verantwoordelijke minister Marja van Bijsterveldt (OCW, CDA) aan deze afspraak te herinneren. Volgens een voorlichter van de VVD pleit Van Miltenburg niet voor opheffing van het derde net, hoewel de VVD dat wel in het verkiezingsprogramma heeft staan. De VVD wil Van Bijsterveldt slechts houden aan de belofte dat de bezuinigingen de programmakwaliteit niet aantasten.

Toch vraagt Van Miltenburg aan de minister ook uit te zoeken wat „de financiële consequenties” van opheffing zijn. Volgens de voorlichter kan het een besparing van 90 miljoen euro opleveren. Het is onduidelijk of hierin wegvallende reclame-inkomsten (STER) zijn verrekend.

Bezuinigingen op de publieke omroep liggen gevoelig binnen de coalitie. Het CDA is altijd voorvechter van het huidige bestel geweest. Een woordvoerder van die partij zegt nu dat opheffing van het derde net niet aan de orde is. „Onderzoek toont aan dat de kwaliteit behouden kan blijven, en je zou ook 70 miljoen aan reclame-inkomsten mislopen.”

In december leek de discussie over de publieke omroep gesust. Hilversum denkt de bezuinigingen van 200 miljoen euro in 2015 vooral op te vangen door fusies. Zes omroepen gaan samen tot drie. Ook willen de omroepen meer (goedkopere) buitenlandse series uitzenden.