Voorverkiezing New Hampshire gaat vooral om tweede plek

Cartoon The Cagle Post / Nate Beeler

Republikeinse kiezers in de staat New Hampshire gaan vannacht (Nederlandse tijd) naar de stembus. Al staat wel vast wie de tweede ronde van de voorverkiezingen zal winnen: Mitt Romney. De echte strijd spitst zich toe op plek twee.

Volgens onze correspondent in de Verenigde Staten, Guus Valk, zijn er eigenlijk maar twee kandidaten die kans maken op de plek direct achter topfavoriet Romney, die vorige week ook al de eerste voorronde in Iowa won: Jon Huntsman en Ron Paul.

Huntsman is tot nu toe de minst bekende kandidaat. Hij deed niet mee in Iowa en richtte al zijn pijlen op de tweede ronde van vandaag in New Hampshire. Ron Paul is de rechtlijnige libertair die haast in elke staat een vaste groep aanhangers kent - vooral bij de Tea Party.

De kiezers in New Hampshire zijn verdeeld, maar Romney is zo goed als zeker van winst:

In New Hampshire gaat het niet om familiewaarden, maar om belasting

De voorverkiezingen in New Hampshire zijn volstrekt anders dan in Iowa, benadrukt correspondent Valk. Niet alleen omdat Iowa koos via een caucus (een verzameling buurtbijeenkomsten) en New Hampshire middels een echte verkiezing, ook spelen andere thema’s een centrale rol in de strijd. Valk:

“Iowa is een heel conservatieve staat, waar zaken als familiewaarden belangrijk zijn. New Hampshire is een staat aan de meer liberale oostkust. Daar scoor je vooral met punten als belastingverlaging. Het is een van de staten met de hoogste belastingdruk in het hele land.”

De verrassende nummer twee in Iowa, Rick Santorum, heeft in New Hampshire dan ook weinig kans. In Iowa kwam hij slechts een paar stemmen tekort om Romney te verslaan. Maar zijn standpunten over abortus, homohuwelijk en gezin zijn veel te conservatief voor New Hampshire, waar veertig procent van de mensen zich niet echt verbonden voelt aan een bepaalde kerk. Dat is voor de Verenigde Staten een zeer hoog percentage.

Ook de kandidaten Newt Gingrich en Rick Perry hebben weinig kans in New Hampshire. Santorum kan dan misschien nog een beetje profiteren van zijn verrassend goede uitslag in Iowa, denkt Valk, maar Perry en Gingrich deden het daar ook al niet goed. Zij richten zich daarom nu al op de volgende voorronde, later deze maand, in het veel grotere en conservatievere South Carolina.

Huntsman legt in een verkiezingsspot de problemen van de Verenigde Staten bloot:

Kiezers New Hampshire kijken vooral naar verkiesbaarheid van kandidaat

New Hampshire is als staat te klein om werkelijk belangrijk te zijn voor de einduitslag van de Republikeinse voorverkiezingen. Maar toch zegt het wel iets wie er vannacht wint, denkt Valk.

“De republikeinen in New Hampshire hebben de neiging in hun keuze goed af te wegen wie zij denken dat uiteindelijk het best verkiesbaar zal zijn als president. In Iowa waren het de zeer conservatieve partijleden die zich uitspraken. In New Hampshire proberen de kiezers meer in te schatten wie de verkiezingen aan het eind van het jaar van president Obama kan winnen. Wie in New Hampshire wint, maakt daarom waarschijnlijk ook een betere kans in South Carolina en Florida, de volgende staten waar gekozen gaat worden.”

Overigens bleek vandaag uit opiniepeilingen dat president Obama zelfs Romney nog met een marge van vijf procent zou verslaan als er vandaag presidentsverkiezingen werden gehouden.

Correspondent Valk denkt niet dat er na de voorverkiezing in New Hampshire kandidaten zullen afvallen. Daarvoor is de staat uiteindelijk toch net te onbelangrijk.

“Alleen Huntsman zal stoppen als hij het erg slecht doet. Hij heeft echt alles ingezet op deze staat.”