Volzuigen met de grote mensenwereld

Het 50ste deel van Het aanzien van is verschenen. Aan deze jaarverslagen heeft NRC-redacteur Arjen Fortuin nostalgische herinneringen, met als absolute hoogtepunt Het aanzien van 1978.

Toen ik de kartonnen doos met oude Donald Ducks in het huis van mijn grootouders eenmaal uit mijn hoofd kende, raakte ik gefascineerd door de rij Het aanzien van… in hun boekenkast. Het moeten er een stuk of vijftien zijn geweest, beginnend in 1964. Bij elk volgend bezoek rende ik naar de kast om me op een nieuw jaar te storten en me vol te zuigen met de grotemensenwereld: 1969 (de moord op Sharon Tate!), 1971 (de eerste Europacup van Ajax!), maar vooral 1978, het jaar met paus Johannes Paulus I op het omslag. Misschien omdat het het nieuwste deel was toen ik de boeken begon te lezen, misschien omdat ik voor het eerst over het bestaan van het pausdom hoorde toen Paulus VI stierf – en vervolgens dacht dat pausen om de haverklap doodgingen. (In werkelijkheid zou Karol Wojtyla het uitzingen tot Het aanzien van 2005 en in Het aanzien van 2011 zalig verklaard worden).

Maar wat staat er verder eigenlijk in Het aanzien van 1978. Twaalf maanden wereldnieuws in beeld, dat nu met 46 broederboeken in mijn eigen kast staat, na erfenis en aanvulling. 33 jaar na 1978 ben je vooral blij dat we het allemaal hebben overleefd. Mijn grootvader zou in de laatste jaren van zijn leven volhouden dat er ‘steeds meer ellende’ in de boeken kwam te staan, maar de rampen vliegen je om de oren. Neem 20 november 1978, toen het verwachte einde van de wereld niet leidde tot Mayapraatjes in talkshows, maar tot een 900-voudige zelfmoord van een sekte in Guyana. Of de tien mensen die stikten in de chloordampen die vrijkwamen bij een treinongeluk in Florida op 26 februari. En dan was er de Spaanse camping waar een exploderende tankwagon 150 mensen doodde op 11 juli.

Waarbij we van geluk mogen spreken dat de in januari met kwik geïnjecteerde Israëlische sinaasappels geen slachtoffers maakten, in tegenstelling tot een hele reeks aanslagen die verband hielden met het Israëlisch-Palestijnse conflict (al werd ook het hele jaar toegewerkt naar de vrede tussen Israël en Egypte), de strijd in Rhodesië en Zaïre, de Rode Brigades (de moord op oud-premier Aldo Moro) en de gijzeling in het gemeentehuis in Assen.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • Arjen Fortuin