Voetbalanalyse over dieren

Natuur op 2 (EO)Ned.2, 19.55 - 20.25 uur

De Evangelische Omroep is gefascineerd door natuur dit seizoen. De omroep scoorde een hoog gewaardeerde kijkcijferhit met de BBC-documentaire Frozen Planet, die wekelijks bijna twee miljoen kijkers trok. Ook de BBC-documentaires Life en Planet Earth zijn te zien bij de Evangelische Omroep. Vanavond komt daar Natuur op 2 bij, bij de BBC bekend als Wildlife on One.

Meer van hetzelfde? Zeker niet. Natuur op 2 is niet te vergelijken met de andere natuurdocumentaires. De kijker kan ditmaal niet wegdromen bij unieke beelden van parende ijsberen. In plaats daarvan krijgt de kijker een soort voetbalanalyse van dierlijk gedrag. Met behulp van een computeranimatie worden de acties van dieren nader bekeken. In de eerste aflevering gaat het over de gevaren op de Afrikaanse savanne. Een zebra vlucht voor een leeuwin, hij raakt los van de kudde en wordt een zeker slachtoffer. Daarna de computeranimatie. Waarom vluchtte hij die kant op? Wat had hij moeten doen om in leven te blijven?

De beelden zijn lang niet zo indrukwekkend als bij Frozen Planet. De computeranimaties ogen wat kinderachtig, maar daar draait het in deze documentaire ook niet om. Het is een analyse van de krachten en zwaktes van dieren.

Natuur op 2 zal geen kijkcijferkanon worden als Frozen Planet. Deze derde helft over dierlijk gedrag is wel een interessant alternatief tegenover de mooie plaatjes van smeltende ijsbergen.

Diederik Huffels

    • Diederik Huffels