Vliegenmade eet bij op

Een parasitair vliegje vormt een nieuwe bedreiging voor de toch al kwijnende honingbijen.

Het vliegje Apocephalus borealis legt zijn eitjes normaal alleen in hommels, maar is in de Verenigde Staten nu ook overgestapt op honingbijen. Insectendeskundige John Hafernik ontdekte het stomtoevallig, vertelt hij in Science.

Hafernik verzamelde op een avond wat dode insecten, waaronder veel honingbijen, onder het licht van een lantaarnpaal op de campus van de San Francisco State University. Hij wilde de dode diertjes aan zijn bidsprinkhanen voeren, die hij nodig had voor een practicum. Hij bewaarde de lijkjes in een pot. Na een week zag hij tot zijn verbazing maden rondkruipen in de pot. De maden verpopten tot vliegjes en collega-entomoloog Brian Brown van het Natural History Museum of Los Angeles County identificeerde de soort als Apocephalus borealis. Ze waren kennelijk uit de dode bijen gekropen.

De entomologen denken dat de parasitaire vlieg kan bijdragen aan de zogeheten colony collapse disorder, waarbij bijenvolken massaal verdwijnen. Maar het vliegje kan niet de enige oorzaak zijn, zeggen ze. (NRC)