VJ Movement: Gesprek met voormalig gevangenen Guantanamo Bay

Deze week is het tien jaar geleden dat de Verenigde Staten Guantánamo Bay in gebruik namen. De meeste verdachten van de War on Terror worden hier zonder vorm van proces vastgehouden en onderworpen aan straffe ondervragingsmethoden. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wijst erop dat de Verenigde Staten daarmee het internationaal recht ondermijnen en andere landen aanmoedigen om de mensenrechten op vergelijkbare wijze te schenden.

In 2009 kondigde de Amerikaanse president Barack Obama aan dat de gevangenis binnen een jaar gesloten zou worden maar tot op heden is hij er niet in geslaagd om die belofte waar te maken.

Ondanks het gebrek aan rechtsgang zijn er gevangenen die erin slagen Guantánamo Bay te verlaten. De meesten zijn getekend voor het leven, zoals de volgende reportage van VJ Saeed Faji Farouky uit Groot-Brittannië laat zien.

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als u zelf een idee heeft voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement