Uitgelicht

Films

The Devil Wears Prada (David Frankel, 2006, VS). Amusante adaptatie van gelijknamige roman van Lauren Weisberger, die putte uit haar ervaringen als assistente van Anna Wintour bij Vogue. Met Meryl Streep als ‘keiharde’ hoofdredactrice en Anne Hathaway als even ambitieuze als slecht geklede journaliste. RTL4, 20.30-22.40u.

Boys on the Side (Herbert Ross, 1995, VS). Postfeministische feelgood smartlap over de alles trotserende vriendschap tussen drie verschillend geaarde vrouwen: Whoopi Goldberg als lesbische rockzangeres, Mary-Louise Parker als tuttige makelaar met een gruwelijk geheim en Drew Barrymore als een licht nymfomane druggebruikster. RTL8, 20.30-22.50u.

Human Traffic (Justin Kerrigan, 1999, Engeland/Ierland). Debuterende Keerigan (1974) maakt indruk met op persoonlijke ervaringen gebaseerde, even ongepolijste als oprechte impressies van stel vrienden die zich in het weekend te buiten gaan aan drank en drugs. BBC 1, 00.55-02.30u.

Informatief

10 × beter. Een nieuw gezondheidsmagazine van de NTR. Harm Edens ontmoet in acht afleveringen mensen die, op hun eigen wijze, proberen zo gezond mogelijk te eten en te leven. In deze aflevering zout. Wat is zout nu eigenlijk en hoe gezond is het? En hoe is het om zoutloos te moeten eten? Daarnaast komen enkele andere opmerkelijke toepassingen van zout aan bod. Ned.2, 19.20-19.55u.

Sterren op het doek. Achtdelige reportageserie waarin bekende Nederlanders worden geïnterviewd door Hanneke Groenteman, terwijl ze tegelijkertijd geportretteerd door drie kunstenaars. Vanavond oud-keeper Hans van Breukelen. Ned.2, 20.25-21.05u.

Der Jahrhundertkrieg. Vijfdelige documentaireserie van Guido Knopp, over de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Internationale coproductie van het Duitse ZDF met het Amerikaanse History Channel, het Britse Channel 4, de Russische RTR en de Franse televisie laat, naast het vertonen van analyses en archiefbeelden, ook veteranen van beide kanten aan het woord: van Amerikanen, Britten, Duitsers en Russen tot zelfs Roemenen. In de eerste aflevering de invasie van Normandië. Canvas, 21.10-22.05u.

I love Democracy - Tunesien. Franse documentaire uit 2011 over de Arabische Lente, begonnen in Tunesië. Na de opstand daar stortten al jarenlang heersende dictaturen in Noord-Afrika in. In oktober 2011 waren de eerste vrije verkiezingen in het land. Deze documentaire gaat verder in op de hoop en angst van de bevolking. Ook in de komende jaren zal Tunesië een kompas blijven voor de Arabische wereld. Arte, 22.05-23.35u.

Nederland van boven. Tiendelige serie waarin naar Nederland vanuit de lucht wordt gekeken. Vanavond de zesde aflevering, over water: vriend of vijand? Met de voltooiing van de Deltawerken heeft Nederland de strijd tegen het water definitief gewonnen. Dachten we. Maar hoe veilig zijn we nu de zeespiegel stijgt? Ned.1, 22.20-22.55u.

Close up. Afl.: I.M. Pei: Nieuwe architectuur voor China. De Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei (1917) is al ver in de tachtig wanneer hij wordt gevraagd een museum te ontwerpen voor de Chinese stad Suzhou. Meer dan zeventig jaar eerder heeft Pei China verlaten om in Amerika architectuur te gaan studeren. Pei neemt de opdracht aan en ziet het vervolgens als een uitdaging om voor het gebouw een een moderne vorm te vinden maar één die ook wortelt in de traditionele Chinese architectuur. Daarmee steekt hij zich in een wespennest, want voor de Chinezen die alleen naar de toekomst kijken is zijn stijl te behoudend, terwijl de conservatieven liever iets zien dat veel traditioneler is. Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

The Mystery of Edwin Drood. Deel 1 van tweedelige Britse dramaserie naar het laatste boek van Charles Dickens (1812-1870). Dickens stierf voordat hij het boek kon afmaken, dus het einde dat hij voor ogen had blijft onzeker. Opiumverslaafde en koormeester John Jasper heeft levendige dromen over het doden van zijn geliefde neef Edwin Drood, om er dan met diens 17-jarige verloofde vandoor te kunnen gaan. Wanneer twee mysterieuze vreemdelingen arriveren, beginnen Jaspers duistere verlangens vorm aan te nemen. Zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Met onder anderen Matthew Rhys, Ellie Haddington en Tamzin Merchant. Morgen het tweede deel. BBC 2, 22.00-23.00u.

Law & Order: Special Victims Unit. Amerikaanse misdaadserie over een team agenten dat zich bezighoudt met zedenzaken in New York. Als rechercheurs Benson en Stabler de zaak van een baby die aids heeft onderzoeken, komen ze erachter dat de behandelende dokter er een dubbele agenda op na houdt. Met Mariska Hargitay, Christopher Meloni, Dann Florek e.a. Net5, 22.35-23.25u.