uitgelicht

Bij het ochtengloren van 6 juni 1944 begon ‘Operation Overlord’, de aanval van de westerse geallieerden op ‘Festung Europa’. Het was het begin van het einde voor Nazi- Duitsland, de bezette gebieden én de geallieerde strijdkrachten. Maar het zou nog bijna een jaar duren vooraleer generaal Jodl in Reims de capitulatie van de Wehrmacht ondertekende. Een jaar van harde strijd met ontelbare doden en gewonden. Al van eind 1941 vroeg Stalin aan de Amerikanen en Britten een ‘tweede front’ in West-Europa om het Rode Leger in het oosten te ontlasten. In het vorjaar van 1944 bereidden 2 miljoen soldaten zich in Groot-Brittannië in het grootste geheim voor op wat de grootste landingsoperatie uit de geschiedenis zou worden. Die 6de juni werd de eerste aanval ingezet met 200.000 soldaten, 6991 schepen en 12.837 vliegtuigen. Op sommige stranden lukte de landing relatief gemakkelijk, maar op Omaha Beach werd het een ware slachtpartij, waarbij de geallieerde soldaten op het open strand met honderden tegelijk werden neergemaaid door het Duitse afweergeschut. Pas tegen het einde van de dag konden de geallieerden zich dankzij hun overmacht aan mensen en materieel ook daar doorzetten. Maar dat was nog maar het begin: op een kleine maand tijd werden in de slag om Normandië 120.000 geallieerde en 117.000 Duitse soldaten uitgeschakeld. Deze eerste aflevering vertelt de kroniek van ‘de langste dag’ aan de hand van archiefbeelden en interviews met veteranen, hun familie of nabestaanden, aan beide kanten van het front. © ZDF

Films

The Devil Wears Prada (David Frankel, 2006, VS). Amusante adaptatie van gelijknamige roman van Lauren Weisberger, die putte uit haar ervaringen als assistente van Anna Wintour bij Vogue. Met Meryl Streep als ‘keiharde’ hoofdredactrice van een modeblad en Anne Hathaway als even ambitieuze als slecht geklede journaliste. RTL4, 20.30-22.40u.

Boys on the Side (Herbert Ross, 1995, VS). Postfeministische feelgood smartlap over de alles trotserende vriendschap tussen drie verschillend geaarde vrouwen: Whoopi Goldberg als lesbische rockzangeres, Mary-Louise Parker als tuttige makelaar met een gruwelijk geheim en Drew Barrymore als een licht nymfomane druggebruikster. RTL8, 20.30-22.50u.

Human Traffic (Justin Kerrigan, 1999, Engeland/Ierland). Debuterende Keerigan (1974) maakt indruk met op persoonlijke ervaringen gebaseerde, even ongepolijste als oprechte impressies van stel vrienden die zich in het weekend te buiten gaan aan drank en drugs. BBC 1, 00.55-02.30u.

Informatief

10 x beter. Een nieuw gezondheidsmagazine van de NTR. Harm Edens ontmoet in acht afleveringen mensen die, op hun eigen wijze, proberen zo gezond mogelijk te eten en te leven. In deze aflevering zout. Wat is zout nu eigenlijk en hoe gezond is het? En hoe is het om zoutloos te moeten eten? Daarnaast komen enkele andere opmerkelijke toepassingen van zout aan bod. Ned.2, 19.20-19.55u.

Der Jahrhundertkrieg. Vijfdelige documentaireserie van Guido Knopp over de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Internationale coproductie van het Duitse ZDF met het Amerikaanse History Channel, het Britse Channel 4, de Russische RTR en de Franse televisie laat, naast analyses en archiefbeelden, ook veteranen van beide kanten aan het woord: van Amerikanen, Engelsen, Duitsers, Russen tot zelfs Roemenen. In de eerste aflevering de invasie van Normandië. Canvas, 21.10-22.05u.

I love Democracy - Tunesien. Franse documentaire uit 2011 over de Arabische Lente, begonnen in Tunesië. Na de opstand daar stortten al jaren bestaande dictaturen in Noord-Afrika in. In oktober 2011 waren de eerste vrije verkiezingen in het land. Deze documentaire gaat verder in op de hoop en angst van de bevolking. Ook in de komende jaren zal Tunesië een richtwijzer blijven voor de Arabische wereld. Arte, 22.05-23.35u.

Nederland van boven. Tiendelige serie waarin naar Nederland vanuit de lucht wordt gekeken. Vanavond zesde aflevering, over water: vriend of vijand? Met de voltooiing van de Deltawerken heeft Nederland de strijd tegen het water definitief gewonnen. Dachten we. Maar hoe veilig zijn we nu de zeespiegel stijgt? Ned.1, 22.20-22.55u.

Close up. Afl.: I.M. Pei: Nieuwe architectuur voor China. De Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei (1917) is al ver in de tachtig wanneer hem wordt gevraagd een museum te ontwerpen voor de Chinese stad Suzhou. Meer dan zeventig jaar eerder heeft Pei China verlaten om in Amerika architectuur te gaan studeren. Pei neemt de opdracht aan en ziet het vervolgens als een uitdaging om voor het gebouw een moderne vorm te vinden, maar ook één die wortelt in de traditionele Chinese architectuur. Daarmee steekt hij zich in een wespennest, want voor de Chinezen die alleen naar de toekomst kijken is zijn stijl te behoudend, terwijl de conservatieven liever iets zien wat veel traditioneler is. Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

The Mystery of Edwin Drood. Deel 1 van tweedelige Britse dramaserie naar het laatste boek van Charles Dickens (1812-1870). Dickens stierf voordat hij het boek kon afmaken, dus het einde dat hij voor ogen had, blijft onzeker. Opiumverslaafde en koormeester John Jasper heeft levendige dromen over het doden van zijn geliefde neef Edwin Drood, om er dan met diens 17-jarige verloofde vandoor te kunnen gaan. Wanneer twee mysterieuze vreemdelingen arriveren, beginnen Jaspers duistere verlangens vorm aan te nemen. Zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Morgen het tweede deel. BBC 2, 22.00-23.00u.

Law & Order: Special Victims Unit. Amerikaanse misdaadserie over een team agenten dat zich bezighoudt met zedenzaken in New York. Als rechercheurs Benson en Stabler de zaak van een baby met aids onderzoeken, komen ze erachter dat de behandelende dokter er een dubbele agenda op nahoudt. Met Mariska Hargitay, Christopher Meloni, Dann Florek e.a. Net5, 22.35-23.25u.